Munca la negru sau sclavia „internship-ului”

Posted: 24/03/2017 in Manipulare/Monitorizare
Etichete:, , , , ,

Intr-un articol anterior vorbeam de sclavia voluntariatului, o deghizare nobila a „muncii la negru”. Azi am sa ma refer pe scurt la o alta forma de sclavie si anume sclavia internship-ului, o alta poleiala aurita a „muncii la negru”, varianta similara voluntariatului.

Desigur, companiile vor imbraca intr-un limbaj atragator, manipulatoriu, oferta de a munci pe plantatiile lor, fara a fi platiti de regula, in schimbul unui iluzoriu castig de experienta sau a unei si mai iluzorii oferte de munca … De cele mai multe ori insa, realitatea e ca tinerii (de regula sunt preferati, fiind mult mai maleabili, mai flexibili si mai dispusi la ore suplimentare fara numar, neavand obligatii familiale si avand, in schimb, o puternica dorinta de afirmare, exploatata din plin de companii), executa mai mult sau mai putin mecanic lucrari necalificate/administrative/de secretariat, care in mod obisnuit ar fi trebuit externalizate sau cel putin platiti oameni care sa faca numai asa ceva. Dupa ce se finalizeaza lucrarile pentru care a fost nevoie de acestia sau „printre picaturi”, uneori se mai arata si cateva aspecte din munca de zi cu zi a companiei respective, insa focus-ul ramane pe obiectivul principal pentru care au fost cooptati initial.

Rareori este retinut cineva pentru a i se face o oferta de munca daca e chiar o persoana dovedit exceptionala sau in cazul in care este recomandat de catre cineva din firma, de catre un client important sau alte variatiuni pe aceeasi tema….Restul, marea masa/turma, ramane cu multumirile de rigoare, inscrierea in CV a unui internship din care nu a invatat mai nimic si cu promisiuni iluzorii de „va mai contactam noi, cand vom avea un post disponibil, potrivit CV-ului dvs.” 🙂

…si culmea este ca la companiile de renume sunt atatia interesati de a fi sclavi pe plantatii, incat se fac chiar si liste de asteptare!!

 

Reclame
Comentarii
  1. rumolec spune:

    Foarte bine spus. Am lucrat ca intern jumatate de an de mi-am zis ca mai bine ma calugaresc decat sa mai fac asa ceva. Cand seful e abuziv si prost in acelasi timp si mai si lucrezi pe gratis nu ai nicio scuza.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s