Elveţia, „invadată” de muncitori români şi bulgari. Care e salariul mediu in Elvetia?

Posted: 30/11/2016 in Diverse, Salarii
 elvetia
Dupa cum o parte din noi cunoastem,  la 01 iunie  2016 s-a liberalizat piata muncii in Elvetia, pentru romani si bulgari, numarul acestora  crescand astfel cu 99%!!
Elvetia e considerata de multi un paradis financiar, dar si o piata a muncii foarte ofertanta, cu cele mai mari salarii medii din Europa (4200 euro/luna sau 5.600 de dolari net/luna ) si cu cea mai mica rata de somaj.

Surprinzator sau nu, conform versiunii oficiale, in 2014, elvetienii au respins prin referendum stabilirea unui salariu minim (cel mai mare din Europa) de 3300 euro. Recent, in 05 iunie 2016, tot prin referendum, au respins initiativa populara de a asigura un venit de baza (2260 euro + 500 euro/copil minor), neconditionat (RBI), lunar, tuturor elvetienilor, dar si cetatenilor straini rezidenti in Elvetia de  minim 5 ani, indiferent daca au avut sau nu un loc de munca. Am facut completarea asta ca sa va faceti o idee  cam cum se pun unele probleme in aceasta tara….

Dar ce inseamna, de fapt, aceasta „liberalizare a pietii muncii”?

Pe scurt, accesul romanilor si bulgarilor nu mai este limitat la contingente (cote), iar principiul prioritatii nationale nu va mai fi aplicat, ceea ce teoretic ar insemna sanse egale cu localnicii si emigrantii din alte tari, care beneficiaza de aceleasi drepturi.

Cei care doresc sa ramana in Elvetia pentru o perioada mai mare de 90 de zile, in vederea desfasurarii unei activitati lucrative, trebuie sa solicite insa, in continuare, un permis de sedere de la autoritatile cantonale. Informații detaliate despre formalitățile administrative aplicabile fiecarei solicitari (locul unde se depune solicitarea, formularele disponibile, etc.) pot fi obtinute de la autoritatile cantonale competente.

Elveţia poate revizui insa decizia de liberalizare a pietei muncii pentru romani si bulgari la 1 iunie 2017, cand ar putea reintroduce cotingentele pentru imigranti, dacă se constata ca imigratia din Romania si Bulgaria va depasi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel tarziu pe 1 iunie 2018. Ultima data la care Elvetia ar putea sa mai restrictioneze deci libera circulaţie pentru romani şi bulgari este 1 iunie 2018, iar masura ar fi valabila 1 an, pana la 31 mai 2019, termen dincolo de care nu mai poate interveni.
Decizia Guvernului elvetian va depinde nu numai de numarul de imigranti romani şi bulgari, dar si de opinia elvetienilor despre nou-veniţi. Din pacate, am observat in diferite circumstante ca romanii sunt priviti in Elvetia cu o anumită suspiciune. Fenomenul se explica usor prin faptul ca presa elvetiana vorbeste exclusiv doar despre infractorii romani, despre spargatorii de locuinte care sunt de cetatenie romană”, declara Michael Derrer, om politic elvetian.
„Eu ii cunosc insa pe romani foarte bine si pentru mine e mai mult ca evident ca muncitorii romani n-au nimic in comun cu infractorii din tara lor. Iar populatia elvetiana are nevoie sa se convinga de acest fapt”, a mai spus Derrer.

Cam asta ar fi, pe scurt, teoria, insa dupa cum se stie, practica ne omoara!

Astfel, ca si in alte tari din Europa de Vest, unde conditiile de trai sunt mai inalte decat in Romania, de regula autoritatile protejeaza piata locala si implicit proprii cetateni, astfel incat cu toata liberalizarea oficiala a pietii muncii, intotdeauna va fi preferat un localnic, vorbitor nativ de germana, franceza si/sau italiana, la competente egale cu un strain, sa desfasoare activitatea de care are nevoie angajatorul respectiv. 
Pe de alta parte, angajatorii locali sunt interesati, cam ca peste tot, in principal, de 2 axe :
1) munca necalificata, considerata injositoare/degradanta pentru elvetianul de rand (ex.salubritate, constructii, agricultura);
2) munca calificata, super-specializata, care nu poate fi gasita pe piata locala (ex programatori IT, medici foarte buni specialisti)
Orientativ, ca sa va faceti o idee despre salarii, cei interesati pot sa arunce o privire mai jos:
arhitect, experienţă de 9 ani – 75.900 CHF anual
programator, experienţă de 3 ani – 83.200 CHF anual
consultant IT, experienţă de 6 ani – 105.700 CHF anual
medic, experienţă de 13 ani – 120.500 CHF anual
asistentă medicală, experienţă de 15 ani – 73.138 CHF anual
profesor de liceu, experienţă de 23 de ani – 165.386 CHF anual
asistent în cercetare în universitate, experienţă de 6 ani – 83.600 CHF anual
electrician, experienţă de 10 ani – 65.900 CHF anual
şofer, experienţă de 15 ani – 52.000 CHF anual
chelner, experienţă de 7,5 ani – 54.377 CHF anual
Mult succes celor interesati! 🙂 
(curierul national, http://casa-romanilor.ch)
Daca informatiile ti s-au parut utile, poate si prietenilor tai li s-ar parea la fel! 🙂 
 
Reclame
Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s