CUM SA APLICI LA UN JOB PENTRU CARE NU INTRUNESTI TOATE CONDITIILE

Posted: 04/03/2015 in Cariera

job please

Citeam azi, din curiozitate, in presa straina, un articol despre cum sa aplici la un job pentru care nu intrunesti toate cerintele angajatorului, spunandu-mi in gand : cine stie ce tampenie au mai inventat cei de la HR, ca sa mai scrie un articol de specialitate!

Spre surprinderea mea insa nu era chiar o tampenie articolul, fiind cateva elemente de bun-simt, de logica elementara pana la urma, condimentate suplimentar, intr-un final si cu un grad mai mare sau mai mic de noroc! 🙂

Deci, iata mai jos, ce mai recomanda mai nou specialistii, poate va va fi de folos vreo idee, daca nu v-ati gandit deja pana acum la asa ceva :

 

1) Intreaba-te si raspunde-ti sincer daca chiar ai fi in stare sa prestezi munca respectiva :

 

De remarcat ca nu te-a intrebat nimeni daca chiar vrei job-ul respectiv sau daca ti-ar placea, ci, concret, daca chiar ai fi in stare sa prestezi munca respectiva, in conditiile in care maine ai fi angajat….

Intrebarea are sens in contextul in care, de exemplu, tu stapanesti o limba straina la nivel conversational, insa job-ul respectiv presupune sa fi in stare sa traduci documente de specialitate in limba respectiva, activitate care, realist vorbind, nu ai fi in stare sa o duci la capat, in conditiile optime cerute de angajator.

Suplimentar, incearca sa „citesti printre randuri” o oferta de munca, sa-ti dai seama ce mai exact cauta angajatorul respectiv, ce aptitudini detii deja si care iti lipsesc.

 

2) Ignora extra/bonus-cerintele :

 

Ce vrea sa insemne acest lucru? Dupa cum probabil cunosti deja, in cele mai multe anunturi de job, vei regasi o serie de cerinte suplimentare, comune unui anumit tip de job, cerinte „puse mai mult sau mai putin de umplutura” in anuntul respectiv, doar pentru ca asta ar fi idealul in mintea angajatorului, „suna bine” sau „asa e standardul in domeniu”.

De exemplu, anumite cerinte de studii sau specializare in domeniul respectiv, ca terminarea unei facultati in domeniul tehnologiei informatiei (chiar daca se solicita experienta in domeniu, probe practice si portofoliu) sau masterate de la facultati de stat/de la facultati prestigioase din strainatate, etc.

Deci, ce trebuie tu sa faci? Logic, sa te concentrezi pe ceea ce stii sa faci, ce competente detii deja si cum ai putea demonstra, la cerere, ce stii sa faci.

Mai ai totusi o anumita reticenta, un mic stress legat de aceste cerinte ideale suplimentare? Gandeste-te la anuntul respectiv ca la un „dating profile”! Adica, cunosc pe cineva al carui sot vorbeste fluent 5 limbi straine, piloteaza un avion, este presedinte de companie, se ocupa personal de 3 ONG-uri, insa 99% din cunoscutii mei se multumesc cu un sot care sa-i inteleaga.

 

3) Foloseste cuvintele magice : „transferable skills”!

 

Lucrezi intr-un domeniu si ai vrea sa faci tranzitia spre un alt domeniu nou, fara insa sa detii toate calificarile necesare? Simplu! Gnadeste-te ce competente/abilitati detii deja si care ar putea fi folosite si in noul domeniu de activitate!

De exemplu, esti consultant in asigurari (back-office) si ai vrea sa lucrezi in vanzari (front-office), astfel incat ar trebui sa te intrebi ce abilitati (si la ce nivel) de negociere si de persuasiune detii, perseverenta, ambitie si motivatie necesara pentru atingerea obiectivelor. Aceste abilitati initiale (daca exista) ar putea fi folosite cu succes si in domeniul nou de interes.

Deci, daca esti interesat (a) de un anumit loc de munca, ai convingerea ca ai putea sa prestezi munca respectiva, nu lasa cateva detalii sa te opreasca din aplicarea la job-ul respectiv! Aplica si asteapta! Poate vei fi chemat la interviu sau poate nu, nu se stie niciodata ce e in mintea angajatorului, insa daca nici macar nu incerci, nu vei stii niciodata daca ai fi putut sa fi selectat sau nu!

Succes!

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Comentarii
  1. Ionut spune:

    mai este si o stupizenie a HR-ului care de regula e format din femei absolvente de psihologie care nu stiu de fapt ce presupune o anume profesie pentru care selectioneaza – de exemplu in IT, cel de software developer (programator). Te lovesti de o cerinta stupida de a avea studii universitare, desi poate esti olimpic la informatica, ai certificari pe anumite limbaje SAU experienta relevanta in domeniu (mai mare de 6, 7 ani). Ceea ce ma face sa cred ca HR-ul e format din pitipoance cu aere care au trecut ca rata prin apa la facultate si au talent numai la tinuta provocatoare sa se cupleze cu seful..

    Apreciază

  2. calinakimu spune:

    Din nefericire cautarea job-urilor se face sub presiunea nevoilor stringente. Aceasta presiune iti ia din luciditate, din acea stare benefica a relaxarii care-ti confera potentialitati nebanuite in momentele de incrancenare, de frica de a nu rata. Eu am facut sport si ratezi atunci cand esti prea incrancenat, cand vrei cu totdinadinsul sa nu ratezi si cand esti prea sigur de tine, prea relaxat.
    Sfatul meu asta ar fi…Starea de relaxare, de vigilenta, de voie buna stenica, de incredere, de siguranta de sine, are efecte infailibile. Bineanteles ca trebuie sa te bazezi totusi pe ceva, pe meserie…

    Apreciat de 1 persoană

    • concediere spune:

      Adevarat, din nefericire, sunt foarte multi oameni disperati in tara, din ce in ce mai saraci, de aici si incrancenarea pentru asigurarea macar a nevoilor de baza..iar cand nu au ce pune pe masa, poate nu si-au gasit loc de munca sau sunt someri de mult timp, poate sunt tineri licentiati/absolventi sau peste 35-40 ani (adica considerati „expirati” pentru piata muncii), cred ca e cam dificil sa mai fie si relaxati, desi teoretic nu ar contesta nimeni efectele benefice ale acestei stari..

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu