MARTURISIREA UNUI ANGAJATOR : CRIZA A STRICAT CANDIDATII!

Posted: 28/02/2015 in Diverse

angajatori

Citeam zilele acestea in Wall-Street marturisirea unui angajator (Grupul de firme Menatwork):

Candidatii de astazi, fie ca au experienta, fie ca abia fac cunostinta cu interviurile de angajare, au asteptari mari de la angajatori si compara ofertele romanilor cu cele din strainatate, iar asta ii convinge pe multi dintre ei sa treaca granita catre alte oportunitati. Cu toate acestea, nivelul de pregatire necesar obtinerii performantelor profesionale, la nivelul asteptarii angajatorilor, de cele mai multe ori nu este cel corespunzator.

Totodata, din nefericire, criza a condus la un exod masiv de profesionisti si tineri absolventi de invatamant superior, atrasi de castiguri mai mari in tarile puternic dezvoltate. In acelasi timp invatamantul profesional (de meserii) a fost marginalizat.”

Dincolo de o marja de subiectivitate inerenta oricarei opinii, un aspect este totusi evident : din ce in ce mai multi oameni sunt tot mai informati in privinta conditiilor de munca din strainatate, inclusiv a salariilor oferite si implicit isi pun problema emigrarii in strainatate. Unii dintre ei, merg mai departe si se gandesc la modul urmator : daca tot suntem sclavi in aceasta viata, cel putin sa fim niste sclavi mai bine platiti pentru aceeasi munca prestata! 🙂 si atunci plecam din colonia unde politicienii ne-au transformat in bunuri ieftine, in sclavi pe plantatia multinationalelor, spre unde vedem luminita de la capatul tunelului!

Altfel, de ce ar produce Renault la Pitesti masini de 8-10000 euro, cu 14000 salariaţi, atata timp cat in  Spania produce masini de 15-20000 euro cu 1800 salariaţi? Pentru ca salariile sunt de 3 ori mai mici la Pitesti (diferenta de statut colonial intre Spania si Romania), iar productivitatea pe salariat este de 5 ori mai redusa la numarul de masini si chiar de 13 ori la valoare (diferenta tehnologica). In Spania, Renault castiga din tehnologie, la Pitesti din salarii. Tehnologic, la Pitesti nu se poate fabrica ceea ce se fabrica in Spania. In Maroc insa se poate face  ceea ce se face la Pitesti, iar acolo salarile sunt de alte 2 ori mai mici. Si atunci, ce facem? scadem salariile sub Maroc, sub India, sub China,  sa nu plece corporatiile din colonie, pentru ca noi suntem cei mai de jos sclavi dintre sclavi?

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa-l distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

 

Reclame
Comentarii
  1. calinakimu spune:

    Discriminarile, inechitatile, dezechilibrele sociale si economice sunt atat de mari incat anormalitatea nu cunoaste limite. Cu siguranta implozia sau explozia sistemului este inevitabila. Cand?! Oricand…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s