ATENTIE! ANUNTURI FALSE DE ANGAJARE!

Posted: 20/02/2015 in Diverse

scam man

Chiar daca o serie de cazuri de victime ale anunturilor false au fost prezentate, de-a lungul timpului, in mass-media, in vederea avertizarii oamenilor, acest tip de escrocherie inca mai prospera, prinzand in continuare in plasa destul de multi oameni.

Pe timp de criza, cand multi sunt disperati din cauza saraciei si implicit  accepta orice loc de munca, numai sa aiba cu ce plati facturile sau ce pune pe masa copiiilor, oamenii sunt si mai vulnerabili, agatandu-se de  orice iluzie, perceputa eronat ca o reala speranta de mai bine.

Cele mai frecvente categorii de anunturi false: 

 

 • anunturi date in numele unor companii cunoscute pe piata;
 • anunturi legate de castiguri fabuloase muncind de acasa;
 • anunturi pentru munca in strainatate;

 

1) Anunturile date in numele unor companii cunoscute pe piata:

-anunturi date aparent de catre reprezentanti ai unor companii cunoscute pe piata, la finalul anunturilor insa fiind pretinse diverse taxe/comisioane (ex.taxa procesare acte dosar).

-exemplificativ, a fost prezentat in mass-media un anunt de angajare de soferi, facut in numele unei mari companii de curierat din tara. La final se pretindea o taxa de 30 lei, care sa fie trimisa la datele mentionate de persoana care a facut anuntul. Oamenii disperati, au transferat, fara sa mai stea pe ganduri suma respectiva

Am gasit un anunt care angaja soferi. Mi-a raspuns o fata si mi-a spus ca salariul este de 24 de milioane. Lumea este foarte disperata sa caute un loc de munca, ar face orice„, a marturisit un pagubit.

-in momentul in care a fost contactata si compania in numele careia a fost publicat anuntul fals, reprezentantul a precizat clar :

S-au prezentat la toate sediile noastre din tara persoane cu dovada platii. Noi  nu publicam anunturi de angajare pe site-uri de anunturi. Nu percepem niciun fel de taxa, astfel incat este in curs o sesizare penala pentru folosirea ilegala a numelui companiei”.

2) Anunturi legate de castiguri fabuloase din munca la domiciliu :

-anunturi care sunt raspandite peste tot (pe Internet indeosebi, la sectiunile de „Comentarii”ale ziarelor/revistelor, in presa scrisa, la sectiunile „Anunturi”) si care promit castiguri imense in timp foarte scurt, nefacand practic mai nimic;

-exemplificativ : „Vrei sa lucrezi de acasa?”, „Castiga suplimentar peste 1000 euro lucrand in timpul liber!” sau „Castiga 100 de dolari la fiecare 10 minute!”

3) Anunturi pentru munca in strainatate :

-falsi angajatori inclusiv pe Eures si Linkedin :

a) EURES :

-Swede Recruit, o firma fantoma din Suedia, precum si alte firme-fantoma din UK au postat oferte false de angajare pe Eures, astfel incat au fost eliminate din baza de date Eures. Pe site-ul Eures apar periodic mesaje de avertizare in acest sens :

 “Swede Recruit a trimis oferte false de joburi catre persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, inregistrate in baza de date a EURES. Compania a fost eliminata din baza noastra de date. Ca o consecinta, ofertele de locuri de munca trimise de Swede Recruit nu mai sunt valabile si va rugam sa le ignorati in cazul in care mai primiti oferte de la aceasta companie”;

Au fost trimise e-mailuri frauduloase prin care se ofera locuri de munca false. Recent, solicitantii de locuri de munca inregistrati pe portalul EURES au primit e-mailuri din partea „Arrow Financial Group”, „Action Financial Group Pty Ltd.” si „Brentnall Financial Group Pty Ltd.” prin care li se ofereau locuri de munca in sectorul financiar care probabil sunt inexistente. EURES considera ca acestea sunt e-mailuri inselatoare din partea unor companii frauduloase”.

 b) LINKEDIN :

-falsii angajatori atrag utilizatorii de pe LinkedIn cu joburi false si promisiuni de job-uri de cateva mii de euro/dolari pe luna, directionandu-i catre site-uri periculoase ce urmaresc colectarea de informatii personale, precum si bani trimisi in avans, conform specialistilor de la Bitdefender.

mesajele false sunt insotite de regula de fotografii generice cu femei atragatoare, iar textele reprezinta variatiuni cam pe aceeasi tema, de  exemplu :   ”Sute de companii cauta persoane ce vorbesc doua limbi straine! E suficient sa cunosti engleza si inca o limba straina si poti obtine una dintre pozitiile interesante deschise in acest moment”;

c) Alte tipuri de fraude:

-Politia este sesizata destul de frecvent de victime ale inselaciunilor cu oferte de munca false. Astfel,  exemplificativ, destul de recent, 3 barbati, cu varste intre 35-45 ani au sesizat Politia  pentru ca au dat curs unui anunt postat pe internet referitor la recrutarea de forta de munca pentru Germania, purtand ulterior o conversatie online pe acest subiect.

Totodata, victimele s-au intalnit si cu intermediarul locurilor de munca, ocazie cu care fiecare a achitat cate o taxa de 500 de euro pentru efectuarea demersurilor necesare.

Ulterior, cele trei persoane au fost transportate din localitatea de origine pana in Germania, unde au fost cazate de catre intermediar. Conform intelegerii, in ziua urmatoare sosirii in Germania, cei trei barbati s-au prezentat la un abator unde li s-a comunicat ca vor lucra, insa seful punctului de lucru i-a informat ca nu mai sunt locuri de munca disponibile. Purtand discutii cu ceilalti angajati, cele trei victime au aflat faptul ca intermediarul avea o intelegere cu seful punctului de lucru din Germania, pentru a induce in eroare diferite persoane si de a le solicita anumite sume de bani in scopul angajarii acestora in strainatate.

Recomandari in vederea evitarii situatiilor de mai sus!

1) Apelati la intermediari testati anterior :

-reprezentantii Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) avertizeaza faptul ca este foarte greu sa iti dai seama daca este vorba despre o escrocherie. De aceea, este bine ca toti candidatii care vor sa plece peste granite sa apeleze, mai degraba, la companii recunoscute ca fiind credibile. “Daca au rude sau cunostinte care au plecat sa lucreze peste hotare, este cu atat mai bine sa apeleze la aceeasi recrutatori”.

-circumspectia este o conditie de baza, pentru a nu fi pacalit; chiar daca nu toate companiile care impun o taxa la semnarea contractului cu angajatorul sunt firme fantoma, este bine sa apelati la acestea numai daca vreun cunoscut a avut o experienta pozitiva in urma intermedierii contractului de munca in aceasta maniera.

2) Verificarea datelor firmelor :

-inainte de a apela la un recrutator de forta de munca, trebuie sa stiti ca o asemenea firma este, cel mai adesea, infiintata si inregistrata oficial. Cu toate acestea, daca biroul este unul mic, situat la vreo periferie de oras, acest lucru ar putea fi un indiciu ca nu aveti de-a face cu o companie recunscuta si credibila. Politistii au inregistrat o multime de cazuri in care administratorii unor asemenea firme au inchis birourile in mare graba, in urma reclamatiilor, pentru a-si pierde urma cat mai repede cu putinta;

-dupa ce ai identificat de unde provine anuntul, cauta referinte despre angajator, fie pe Internet, fie la Ministerul Finantelor ori Registrul Comertului, daca este vorba de o firma autohtona.

-Inspectia Muncii recomanda persoanelor care vor sa lucreze in strainatate:

     – sa se adreseze inspectoratului teritorial de munca in raza caruia firma de recrutare isi are sediul in vederea solicitarii de informatii referitoare la: inregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de munca; sanctiunile aplicate, daca a fost cazul;

      – firma trebuie sa aiba COD 7450 selectia si plasarea fortei de munca;

     – sa verifice ca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport,de locuit,conditiile de protectie sociala;

    – sa solicite acreditarea obtinuta de firma de la Ministerul Muncii, precum si verificarea firmei angajatoare din strainatate.

3) Verificati forumurile sau opiniile celorlati candidati despre firma respectiva:

-reprezentantii companiilor de recrutare recunoscute la nivel national spun ca este bine ca, inainte de a apela la un intermediar, sa cautati online date desprea acesta. Se pleaca de la datele firmele, conform punctului 2 de mai sus si pana la site-urile care  afiseaza liste cu firme sau persoane care au inselat alti romani, asa ca puteti descoperi rapid eventuale conexiuni intre intermediarul cu care sunteti gata sa semnati contractul si persoana sau societatea care a inselat, inaintea dumneavoastra, alte zeci de persoane;

4) Cititi atent inainte de a semna orice act :

– inainte de a semna (in special) un contract, trebuie sa cititi cu foarte mare atentie clauzele. Daca un singur punct nu va convine sau vi se pare ca va va aduce prejudicii, este mai bine sa cereti lamuriri sau chiar sa renuntati. Asta pentru ca, de obicei, recrutatorii intocmesc contracte de intermediere care ii avantajeaza din start,  in exclusivitate, iar dvs. aveti drepturi putine sau aproape deloc.

-printre clauzele care v-ar putea da de gandit sunt cele referitoare la returnarea sumelor in cazul in care, dupa un timp foarte lung (chiar si 6 sau 8luni!), compania nu a reusit sa va gaseasca un loc de munca, sau cele referitoare la obligatia dumneavoastra de a pastra confidentialitatea si de a nu le strica imaginea, apeland la mass-media, in cazul unor nemultumiri.

5) Niciodata nu raspundeti la email-urile/anunturile care va cer trimiterea de bani in avans sau datele personale!

-atata timp cat stiti  ca  nu dvs sunteti  cei care ati initiat contactul cu expeditorul ofertei de munca, de exemplu inscriindu-ne la o lista de distributie sau la alerte prin e-mail, ori adresa de e-mail nu este una cunoscuta, este cel mai probabil sa fiti potentiala victima a unei fraude;

– ofertele reale de munca nu sunt trimise de pe adrese de free mail, de tipul Yahoo, Hotmail, Gmail etc, la care oricine are acces. Companiile serioase au adrese proprii de e-mail, care pot fi gasite usor pe Internet, la contact, cand introduci numele companiei;

-niciodata nu raspundeti la oferte de locuri de munca care va cer transmiterea de bani sau prin care o companie pretinde ca nu poate deschide un cont bancar, nu poate obtine un numar de identificare fiscala sau nu poate transfera bani!

-nu transmiteti niciodata date financiare in formulare electronice pe parcursul procesului de recrutare! Nicio companie respectabila nu va initia un proces de recrutare cerandu-va datele contului bancar sau ale cartii de credit.

-inainte de a apela un numar de telefon care v-a fost trimis intr-un e-mail, verificati daca este un numar de telefon cu tarif normal si nu unul cu suprataxa.

6) Recomandarile Bitdefender :

– verificati mereu profilurile care va adauga pe LinkedIn. Indiferent cat de mult va doriti un job sau sa va extindeti reteaua profesionala, este crucial sa faceti o cercetare de baza inainte de a accepta noile invitatii;

– verificati daca impartasiti contactele de incredere cu cei care va adauga pe LinkedIn;

– fiti atenti ce informatii impartasiti in post-urile pe diverse grupuri. Escrocii cauta orice detalii care i-ar putea ajuta sa ajunga mai usor la utilizatori sau la compania unde lucreaza prin spearphishing sau atacuri pe retele sociale.

– folositi un motor de cautare pentru a verifica daca fotografia specialistului de resurse umane, care va contactat nu este distribuita si pe alte site-uri. Specialistii Bitdefender au descoperit ca aceeasi fotografie era folosita si pe site-urile unui centru de ingrijire a ochilor, un sistem de inregistrare a studentilor si o banca din Florida.Aceste escrocherii sunt uneori sustinute si de site-uri frauduloase precum hoteluri false, care includ si o rubrica de Cariere in meniu. Detalii precum numele, adresa si informatiile bancare obtinute pe parcursul procesului de recrutare pot fi folosite in furturi de identitate.

7) Raportarea abuzului la site-urile unde se centralizeaza cazurile cunoscute de frauda, si unde exista totodata si sfaturi privind modul de detectare a email-urilor false:

-la serviciul de asistenta EURES;

-la www.fakechecks.org;

-la www.antifraudintl.org;

8) Nu exista imbogatire peste noapte, fara nici un efort personal!

-chiar daca sunteti atrasi de sumele care vi se ofera pentru trimiterea unor mesaje/ pentru accesarea unor anumite site-uri/pentru intermedierea unor tranzactii,  in baza carora puteti castiga cateva mii de dolari, euro sau lei, numai petrecandu-va cateva ore in fata calculatorului, ar trebui sa fiti capabili sa constientizati simplul fapt ca daca ar fi existat astfel de posibilitati de imbogatire, cu totii am fi fost demult bogati!

-exemple :  ofertele care vizeaza introducerea unor date si informatii in formulare tipizate, anumite afaceri online sau de tip MLM (Multi-level Marketing), pentru care ti se solicita si plata unei mici taxe de „start-up” (de inceput) sau achizitionarea unor pachete sau ori echipamente necesare dezvoltarii propriului business; achitarea unor taxe pentru instruire; postarea unor anunturi; jocurile piramidale, de tipul „Caritas”/ „scheme Ponzi”, adevarate inselatorii financiare, ascunse in spatele anunturilor de tipul „Bani gratis, direct pe internet! Nu trebuie sa faci nimic, este nevoie doar de o mica investititie initiala si vei castiga garantat cateva mii de lei saptamanal!”

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame
Comentarii
 1. calinakimu spune:

  Intotdeauna vor fi pescuitori marsavi de pestisori naivi si disperati, care profitand de apele tulburi ale starii economice, FURA.
  Sunt binevenite atentionarile tale. Pacat ca ajung greu la cei aflati sub presiunea necesitatilor, mai ales ca multi dintre acestia nu sunt obisnuiti cu utilizarea informatilor folositoare de pe net

  Apreciat de 1 persoană

  • concediere spune:

   Adevarat, intotdeauna au existat si vor exista cei care vor profita de nestiinta/ignoranta altora, insa prin popularizarea informatiilor, cel putin poti incerca, pe cat posibil, sa mai reduci numarul celor neinformati.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s