Meserii

 

Unul dintre cele mai cunoscute dictoane a lui N.Iorga spune ca „Istoria isi bate joc de cei ce nu o cunosc, repetandu-se!”. In acest sens, din punct de vedere al pietei muncii, odata cu explozia tehnologiilor moderne, o serie de foste job-uri adaptate cerintelor vremurilor trecute, au inceput sa dispara.

Astfel, au existat si au disparut, intre timp :

  1. Ceas desteptator uman :

    Desteptatorii” functionau pe post de alarme de trezit, fiind angajati ca functionari de stat, ce trebuiau sa se asigure ca toti oamenii se trezesc la timp pentru a merge la serviciu si a fi folositori astfel societatii 🙂

    In acest scop, foloseau tot felul de bete (ca in imaginea de mai jos) pentru a reusi sa bata in geamurile clientilor si a-i trezi.

Ceas uman

     2. Aprinzator de felinare :

       „Aprinzatorii” erau tot functionari publici ca si „Desteptatorii” si tot ca si acestia se foloseau de tot felul de bete lungi pentru a aprinde sau stinge felinarele stradale.

Aprinzator de felinare

 

      3. Ascultator de avioane inamice :

        „Ascultatorii” erau soldati specializati, care foloseau o serie de oglinzi si mecanisme de ascultare, pentru a detecta motoarele avioanelor;

Ascultator al avioanelor inamice

    4.  Flasnetar :

        Flasnetarii incantau populatia, prin anii ’30-’40, in sezonul estival, in statiuni indeosebi, cantand melodii la moda sau retro, la aparatul cu   manivela din imaginea de mai jos.

        Daca vroiai sa-ti cunosti si viitorul, papagalul insotitor extragea un bilet, odata cu punerea unui banut in cioc.

Flasnetar

Cam tot in aceeasi idee mentionata mai sus, pe viitor se preconizeaza a fi eliminate o serie de job-uri necalificate, repetitive, mecanice, care vor fi inlocuite de roboti, supravietuind practic doar job-urile in care se utilizeaza creativitatea, imaginatia,  cam tot ce ne-ar putea diferentia de roboti.

In acest sens, o serie de experti americani (David H.Autor, David Dorn si altii) sustin ca robotii vor afecta clasa muncitoare si clasa medie, pe termen lung, realizand o separare clara intre slujbele de inalta calificare si specializare, care pun accent pe creatie si inovatie si job-urile necalificate sau care pot fi preluate cu usurinta de roboti.

Pentru cei interesati, mai multe detalii puteti regasi si aici.

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s