LIBERTATE DE EXPRIMARE SAU TOLERAREA INSULTELOR?

Posted: 25/01/2015 in Manipulare/Monitorizare
Etichete:, , , ,

 

insulte

 

Anul trecut, in iunie, se publica in The Guardian un articol, conform caruia se informa publicul ca un barbat de 21 ani (Jake Newsome) a fost trimis la inchisoare de catre Politia din Yorkshire pentru 2 luni, din cauza insultelor sale de pe Facebook.

Ce s-a intamplat, de fapt?

Ulterior uciderii unei profesoare de catre un elev, Jake a postat pe Facebook urmatorul mesaj : „Personal, imi pare bine ca profesoara a fost ucisa, imi pare rau doar pentru elev…trebuia sa fi mictionat si pe ea, totodata„. Acest mesaj a fost transmis pe Facebook de 2000 ori, existand o serie de comentarii pro si contra.

Dupa cateva zile de la aceasta postare, Politia din Yorkshire l-a arestat pentru incalcarea Legii comunicatiilor, respectiv pentru „transmiterea prin mijloace electronice a unui mesaj care este insultator sau indecent/obscen sau amenintator prin natura lui„.

Jake a fost a II-a persoana inchisa pentru insulte in mediul electronic, anterior fiind inchis pentru 1 luna si un alt barbat de 42 de ani, sofer de autobuz, care a postat 2 mesaje pe Twitter in care spunea ca el i-ar fi ucis si pe colegii profesoarei.

Totodata au existat si alte cazuri, in care au fost inchisi si alti indivizi pentru postarea pe Facebook sau Twitter de mesaje obscene, ofensatoare sau rasiste (ex.Matthew Woods, 19 ani, 3 luni inchisoare pentru obscenitati la adresa unui copil rapit, Azhar Ahmed – 2 luni inchisoare pentru mesajul in care spunea ca „toti soldatii ar trebui sa moara si sa mearga in iad„, Liam Stacey, un student la biologie, care a fost inchis pentru 2 luni pentru comentariile rasiste la adresa unui fotbalist de culoare, care suferise un atac de cord, etc).

Urmare a celor de mai sus, au existat in mass-media engleza o serie de opinii pro si contra libertatii de exprimare.

Din punctul meu de vedere, astfel cum m-am mai exprimat recent si aici, libertatea de exprimare ar trebui sa aiba anumite limite, in primul rand interioare, tinand de fiecare om in parte si in al doilea rand, legale. Problema e ca limitele interioare sunt diferite si relative de la individ la individ, iar cele legale, care teoretic ar trebui sa stabileasca norme general valabile pentru toata lumea, sunt imperfecte, putand devia spre abuzuri ale Statului.

Pentru cei interesati de cazuistica in domeniu, puteti regasi si alte exemple si aici  sau aici.

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa il  distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame
Comentarii
 1. ceciliadumitrache spune:

  Legiuitorii de la noi şi de la alţii au prevăzut asemenea cazuri. Dreptul la comunicare se încadrează în categoria drepturilor relative, celelalte se numesc absolute. Principiul respectării libertăţii de exprimare hotărăşte că numai libertatea de exprimare ÎN CADRU PRIVAT este nelimitată. Libertatea de exprimare ÎN PUBLIC este inviolabilă fiind limitată numai prin şi în baza Constituţiei atunci când se protejează drepturile şi libertăţile fundamentale ale celorlalţi şi în condiţiile prevăzute de Constituţie. Altminteri ce m-ar mai opri să desenez caricaturi vecinilor şi să le pun pe casa scării atunci când mă inundă la fiecare trei săptămâni? Atunci când ştii cum, atunci când ştii să îţi stăpâneşti emoţiile în faţa unui eveniment, poţi transmite cu succes o opinie chiar şi negativă, dar îmbrăcând-o într-o formă artistică: pamflet, banc. Jack Newsome a greşit, a depăşit limita părerii pe care şi-ar fi putut-o exprima în cadru privat, la o bere cu prietenii cel mult.

  Apreciază

  • concediere spune:

   Atunci când ştii cum, atunci când ştii să îţi stăpâneşti emoţiile în faţa unui eveniment, poţi transmite cu succes o opinie chiar şi negativă, dar îmbrăcând-o într-o formă artistică: pamflet, banc” – adevarat, numai ca aici e cheia : „..sa stii cum, sa iti stapanesti emotiile..”, sa nu incalci drepturile celorlalti, sa nu-ti bati joc de ei, de ceea ce au ei mai sfant, etc ceea ce nu caracterizeaza cea mai mare parte a oamenilor..

   Apreciază

 2. josekerekes spune:

  Adevarul e, ca eu nu mai cred in libertatea cea mare din Statele Unite, un stat politienesc, unde politia aresteaza o familie (tata, mama, copil pus la pamant), doar pentru ca nu s-au conformat instant la cerintele lor. Sincer, nu-mi mai arde sa ma duc pe la ei, chiar daca a fost un vis de al meu in trecut. Pe de alta parte, dreptul de libera exprimare poate duce si in alta extrema, cand lumea jigneste in stanga dreapta pentru ca „oricum nu patesc nimic”. Sunt oameni care fara nici un fel de limita, devin haotici si ranesc, injura si omoara in toata directiile. Trebuie totusi un echilibru. Fara politie, fara legi si fara aparere in scurt timp oamenii agresivi, depravati , golani, bande etc. ar ajunge la putere, pentru ca cei care cred in iubire, civilizatie si alte lucruri orientate pe vindecare sunt prea pacifiste si prea vulnerabile. In principiu ar fi ca o tara fara aparare si in scurt timp ar fi o jungla in lumea asta ca si in filmul „Mad Max”.

  Apreciat de 1 persoană

  • concediere spune:

   Pai daca ne gandim doar la Legea Apararii Nationale, care ii permite presedintelui SUA sa foloseasca armata, fara nici un acord prealabil al altor autoritati publice, in scopul eliminarii cazurilor de „dezordine publica” (a se citi toti cei care se revolta impotriva conducerii), te duci cu gandul la dictatura militara. Pe acest model s-au creat si la noi si in alte tari mega-structuri militaro-politienesti care intervin in forta la orice semn de razvratire a maselor. Deci, daca nu functioneaza pentru toata lumea manipularea, atunci functioneaza forta bruta.

   Legat de limitele libertatii de exprimare, in completarea celor spuse anterior in articol, mi-a placut ceea ce a spus A.Plesu intr-un interviu la RFI (cu privire la recentul atentat de la Paris) : „Libertatea de expresie nu e libertatea sa-ti pui poalele-n cap si sa-ti bati joc de altii. Exista limite, care tin si de civilizatie, si de cultura, si de buna-cuviinta, si de civilizatie interioara, pina la urma. Asa, putem sa luam peste picior orice, cu riscurile care apar.“
   In plus, neputand fi lasata libertatea de exprimare la libera alegere a fiecarui individ, gradul de discernamant si de bun-simt fiind diferit de la individ la individ, aceasta libertate este limitata din punct de vedere legal, plecand de la premisa ca dreptul tau se intinde pana la limita vatamarii drepturilor celorlalti.
   In acest sens, John Stuart Mill spunea in tratatul sau despre libertate: „Unicul tel in care puterea se poate exercita, in mod legitim, asupra oricarui membru al societatii civilizate, impotriva voinţei sale, este acela de a impiedica vatamarea altora. Propriul bine, fizic sau moral, nu constituie o indreptatire suficienta. Un om nu poate fi constrins, in mod legitim, sa facă un anumit lucru sau sa se abtina de a-l face pentru ca ar fi mai bine pentru el sa se comporte astfel, pentru ca acest lucru l-ar face sa fie mai fericit sau pentru ca, in opinia altora, este intelept sau este drept ca el să se comporte astfel.“
   Problema e ca, desi in teorie totul suna bine si corect, in practica aceste limite stabilite de catre Stat au uneori tendinta sa fie abuzive (exemplificativ am scris despre acest subiect aici – https://concediere.wordpress.com/2015/01/10/primele-efecte-ale-atentatului-din-paris/)

   Apreciază

 3. calinakimu spune:

  Noi chiar credem ca DOAR mesajul „scris” poate fi malefic sau benefic?!. GANDUL, energetic are puterea de a rezona cu cei de o seama, adica va produce efecte…Iisus spune despre „pacatul” cu gandul…si STIE ce spune. Bineanteles ca are si efecte benefice, cand rezoneaza cu cei de o asemenea stare vibrationala iubitoare…Dar asta nu se „pune”, este FIREASCA.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s