CONCEDIAT DIN CAUZA OBEZITATII !

Posted: 02/01/2015 in Concediere
Etichete:, , , ,

Obez

In contextul in care epidemia de obezitatea face ravagii, afectand (impreuna cu supraponderabilitatea) aproximativ 80% din populatia Romaniei, decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) confirma ideea de handicap, de boala, a obezitatii.

Hotararea a fost data avand la baza cazul unui barbat din Danemarca, care dupa 15 ani de munca ca asistent maternal a fost concediat.

Cu toate ca motivarea oficiala a concedierii a fost scaderea numarului de copii ce aveau nevoie de ingrijire, Sindicatul, sesizat de catre cel concediat, a considerat insa ca motivele reale ale concedierii tin de obezitate, fiind deci o discriminare ilegala pe motiv de obezitate. In acest sens, Sindicatul a sesizat o instanta daneza, pentru a constata discriminarea si obtinerea de despagubiri.

Instanta daneza a solicitat Curtii Europene sa precizeze daca dreptul UE interzice discriminarea pe motive de obezitate si a intrebat, totodata, daca obezitatea poate fi considerata un handicap.

Drept raspuns, Curtea a precizat faptul ca obezitatea poate fi considerata un handicap, nu numai in cazul in care are drept rezultat imposibilitatea de a desfasura o activitate profesionala, dar si cand exercitarea activitatii respective este limitata/ingreunata.

Astfel, „Curtea concluzioneaza ca daca, in anumite circumstante, starea de obezitate a lucratorului determina o limitare, care rezulta in special din afectiuni fizice, mentale sau psihice, care, in interactiune cu diferite bariere, poate impiedica participarea deplina si efectiva a acestei persoane la viata profesionala in conditii de egalitate cu ceilalti lucratori, si daca aceasta limitare este de lunga durata, o astfel de stare poate intra in sfera notiunii de „handicap”, in sensul Directivei. Aceasta ar fi situatia in special daca obezitatea lucratorului impiedica aceasta participare din cauza unei mobilitati reduse sau a aparitiei, la aceasta persoana, a unor patologii care o impiedica sa isi indeplineasca munca sau care ingreuneaza exercitarea activitatii sale profesionale”.

Drept urmare, Curtea a lasat in competenta instantei daneze sa verifice daca o astfel de situatie exista in cazul celui concediat. Mai mult decat atat, drept efect al acestei decizii, prestatorii de bunuri si servicii (ex.magazinele, cinematografele, restaurantele), precum si angajatorii vor fi nevoiti, in limita rezonabila si de la caz la caz, sa asigure persoanele afectate de obezitate, mobilier mai confortabil (ex.scaune mai spatioase), sa le permita sa-si desfasoare activitatea la parter, spatii de parcare speciale, etc, in vederea asigurarii tuturor conditiilor optime pentru desfasurarea activitatii (profesionale).

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita, te rog, sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s