Salariu si perspective de bugetar

Posted: 31/12/2014 in Salarii
Etichete:, , , ,

Trantor  la Stat!

ZF: Angajatii de la stat caștiga mai mult decat cei din privat!

In urma analizei Ziarului Financiar, un angajat de la stat castiga, in medie, putin peste 2.500 de lei brut /luna, adica cu 19% mai mult decat un angajat din sectorul privat.

Explicatia este simpla! Companiile private au interesul sa aiba costurile cu forta de munca sub control, deci sa fie cat mai mici, spre deosebire de Guvern, care a acordat cu generozitate „mita electorala”.

O alta explicatie, suplimentara este oferita si de catre dl.Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal :
Salariile de la stat sunt mai mari pentru ca acolo exista o politica salariala complet diferita decat cea din privat. Daca in mediul privat creșterile salariale se fac pe o baza solida, de creștere a productivitatii, in sectorul de stat, de 25 de ani salariile cresc in baza unor ordonante date de Guvern, in urma unor decizii pur administrative, cu scop electoral. Niciodata salariile la stat nu au crescut pe motive de creștere a productivitatii sau a eficientei angajatilor. Chiar și in perioada de criza, creșterile salariale de la stat au fost mai accelerate decat cele din privat“.

„60% dintre angajatii mei nu vin la lucru decat pentru a fura” – director companie de stat

Vine intr-o zi la mine fostul director, timp de sase ani, al unei mari companii de stat. Dar dintre acelea mari, strategice, cum le place sa-si spuna, cu mii de angajati si cu multi bani pe mana.

– Ati venit sa candidati pentru un post in CA?
– Nu
– Atunci vreti unul executiv, vreti sa fiti din nou director general?
– Nu
– Un altfel de director, poate un post mai mic?
– Nu
– Inseamna ca vreti sa-l sustineti pe unul dintre candidati, sa-mi spuneti cat de bun este, sa-i … puneti o pila?
– Nu
– E clar atunci: vreti sa va asigurati ca cineva anume sa nu ajunga pe short-list si sa-mi spuneti … ce prostii si ce magarii a facut.
– Nu
– V-a trimis partidul sa…
– Nu
– V-au trimis cei din opozitie…
– Nu
– Hmmm… Inteleg ca nu vreti nimic de la mine?
– Nu
– ???
– Am venit doar sa va povestesc niste chestii.
– De ce?
– Nu stiu, doar asa…
Si timp de doua ore mi-a povestit. Cu toate detaliile, cu nume, cu cifre, ci zile si cu amanunte pe care nu imi imaginam ca un om le poate retine intr-un singur cap.

« Cel putin 60% dintre cei care se angajeaza la noi vin doar ca sa fure, pentru nimic altceva. Toata ziua nu fac decat asta. Si din punct de vedere psihologic, si din toate celelalte puncte de vedere, acesta este jobul lor principal. Ei pentru asta vin dimineata la firma. Isi fac listele cu ce au de furat si « business planuri » pentru ziua respectiva, pentru saptamana, luna si pentru perioada urmatoare, fac parteneriate, negociaza cu altii, isi impart responsabilitati, isi fac planuri de “cariera”, se straduiesc sa avanseze in ierarhia retelei din care fac parte sau sa fie recrutati in altele… In compania mea, in orice moment, doi din trei angajati lucreaza doar pentru ei, nu numai ca fara nicio legatura cu ce avem noi acolo, ci impotriva intereselor firmei, si directe si indirecte. Daca ar veni cineva din afara si ar vedea furnicarul de oameni care se agita incontinuu, inca inainte de ivirea zorilor, si-ar spune, fara indoiala: « Ia uite, dom’le, si eu care auzisem ca la Stat se munceste mai putin decat la privat… ». Insa nu ar sti, probabil, ca unii pregatesc bidoanele goale, altii trag camionul in dreptul camerei de luat vederi, altul se asaza in dreptul gaurii din gard ca sa vada cine trece, altii lucreaza la trasee si-i briefuiesc pe cei din afara cu mersul lucrurilor, cei de la pupitru semnaleaza o avarie inexistenta ca sa poata scadea presiunea, cei de la sindicat se fac ca pregatesc o greva… »

Asta a fost partea cu blue collars. Apoi a trecut la cei din birouri, pe etaje. Apoi a iesit din curtea companiei si a ajuns cu povestirea pe la judeteana, a trecut si prin orasele invecinate si unele mai indepartate, pana la Bucuresti.
– Si cei de la politie si de pe unde mai sunt cei care se ocupa cu asa ceva stiu asta?
– Da
– Si cei de la primarie si de la partid?
– Da
– Si directorul general din minister?
– Da
– Si secretarul de stat?
– Da
– Si ministrul?
– Da
– Si la fel era si inainte sa preluati functia asta?
– Da
– Si acum e la fel?
– Da

Ce om ciudat, sa bata el atata drum doar ca sa-mi povesteasca asta, fara sa-mi seara nimic in schimb…!!!
Concluzia e simpla. Cine vrea sa castige alegerile, trebuie sa le promita oamenilor ca-i va lasa sa fure in liniste!”

George Butunoiu

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita, te rog, sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s