Robotii ucigasi

Posted: 29/11/2014 in Roboti
Etichete:, , ,

Roboti ucigasi

Inca din 2012 Human Rights Watch, prin raportul sau „Pierderea umanitatii. Protest impotriva robotilor ucigasi”, atragea atentia asupra robotilor autonomi, capabili sa aleaga si sa traga asupra oamenilor, fara nicio interventie/control uman(a).

In acest sens, Directorul Diviziei privind armamentul din cadrul Human Rights Watch, Steve Goose a insistat asupra faptului ca daca ii dai unei masinarii dreptul de a decide cine traieste si cine nu, ar insemna sa “duci tehnologia prea departe, controlul uman in razboiul robotic fiind esential pentru minimizarea cazurilor de civili morti”.

Pe de alta parte, anul acesta, in cadrul Conventiei ONU privind inarmarea actuala s-a discutat si despre eficacitatea si necesitatea existentei robotilor ucigasi, fiind pentru prima data cand se pune problema robotilor ucigasi sau a armelor letale autonome.

Exista o multime de oameni foarte entuziasmati in legatura cu aceasta tehnologie, in SUA, China, Israel si Rusia. Oameni entuziasmati de faptul ca acest domeniu s-ar putea transforma intr-o industrie de miliarde de dolari. Aici vor fi banii! Insa nu exista transparenta sau reglementari legale. Conventiile internationale actuale ale razboiului le permit inamicilor sa se predea, le ofera prizonierilor de razboi drepturi si le permit oamenilor sa ia decizii privind daunele colaterale. Oamenii sunt fiinte rationale si constiente. Daca un robot greseste, cine este tras la raspundere? Cu siguranta, nu robotul”, a subliniat Noel Sharkey, expert in robotica.

Washington Post isi pune deja problema moralitatii eventualelor ucideri in masa care vor fi practicate de catre robotii viitorului : „Cine va fi raspunzator cand robotii ucigasi vor omori civili nevinovati? Cum putem permite sa traim intr-o lume in care deciziile asupra vietii si mortii vor fi luate automat, de catre masini?„.

La intrebarile de mai sus, a incercat sa raspunda expertul Ronald Arkin de la Georgia Institute of Technology in sensul ca „in cazul in care robotii vor actiona ilegal, politicienii, soldatii, afaceristii si oamenii de stiinta care au creat sau sunt proprietarii acestor roboti, vor trebui sa raspunda pentru actiunile acestora.

Exemplificativ, mai jos aveti cateva filmulete cu drone – o categorie primitiva de roboti ucigasi, produsi de cel mai mare exportator mondial, Israel :

Logic vorbind, daca aceste informatii au ajuns deja in mass-media, e clar ca aceasta tehonologie exista deja, probabil de ani buni si mai mult ca sigur, razboaiele viitorului vor fi purtate de catre robotii ucigasi. In plus, se pare, inca o data, ca SF-urile nu sunt chiar SF-uri, cel putin o parte din ele…

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s