Salariul colonial

Posted: 11/11/2014 in Salarii
Etichete:, ,

colonialism

Un articol al lui Ilie Serbanescu care reflecta una din fatetele importante ale statutului de colonie al Romaniei : salariul! comparabil lumii a treia…

„Un conducator de metrou in Romania ia in mana vreo 350 euro.

Aflat la pupitrul aceleiasi rame de metrou, un coleg de-al sau din Vestul sau Nordul Europei – peste 3000 euro!

Cu ce se pot diferentia cei doi spre a se justifica o asemenea discrepanta de circa 8 ori in salarizare?! Sa fie mai productiv colegul occidental decat cel roman?! Imposibil! Fac acelasi lucru! Ba, colegul roman este mai „productiv”, caci merge singur la pupitru, in timp ce la conducerea unei rame de metrou din Occident se afla intotdeauna doi conducatori, din simple motive de siguranta!

Sa admitem ca societatea de metrou din Occident este mai bine organizata si mai ales mai inzestrata financiar intrucat transporta, pe baza de bilet corespunzator, oameni mai instariti si nu sarantocii din Romania. Mai ca ar iesi justificata o diferenta, dar una de 8-10 ori nicidecum!

Sa ne mutam cu ilustrarile si comparatiile in alte domenii. Cei aproximativ 350 euro reprezinta de fapt si castigul unui muncitor din industria de constructii auto sau de componente auto din Romania, industrie detinuta in totalitate de occidentali si care lucreaza integral cu tehnologia si in organizarea de la ei de acasa! Castigul corespondent in Occident este 2500-2800 euro! Problema de a fi mai putin productivi muncitorii romani iarasi cade! Admitand ca ambientul economic general este mai prost in Romania, o justificare pentru salarii mai mici aici exista, dar nu de 7-8 ori!
In sfarsit, sa ne raportam la nivel economic de ansamblu. Cei aproximativ 350 euro reprezinta, una peste alta, si salariul mediu net in Romania actuala, de 8-10 ori mai mic decat in tarile occidentale!

De unde aceasta diferenta uriasa? Daca ne luam dupa dl Isarescu, de departe cel mai vajnic justificator din Romania al acestei situatii discrepante, explicatia se afla in nivelul productivitatii sociale a muncii, considerat cel care conditioneaza si trebuie sa conditioneze nivelul salariilor intr-o economie. Domnia sa nu scapa vreo ocazie de a sublinia necesitatea acestei conexiuni. Mai mult, toti colaboratorii apropiati ai domniei sale sunt indemnati a accentua asupra acestei conexiuni, astfel incat, in mod curios dar nu intamplator, BNR devenind bastionul promovarii salariilor mici in Romania, desigur in vederea „stabilitatii financiare si economice a tarii”, stabilitate care seamana foarte mult cu nemiscarea sau, de ce n-am spune-o deschis, cu moartea in subdezvoltare!

Grila dlui Isarescu nu are nicio relevanta explicativa in cazul discrepantei salariale a conducatorilor de metrou si are chiar una pur si simplu caraghioasa in cazul firmelor straine, care ar plati de 8-10 ori mai putin decat in tarile de origine salariatii din unitatile lor din Romania pentru ca, vezi Doamne, nu reusesc sa realizeze aici un nivel similar de productivitate a muncii, nemaiintelegandu-se de ce atunci mai investesc pe la fata locului! Evident, la nivel national, lucrurile se schimba, intrand in calcul productivitatea sociala indubitabil mai slaba din sectorul romanesc al economiei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s