Amenzi noi pentru munca la negru

Posted: 19/10/2014 in Diverse
Etichete:, ,

munca la negru2

Inspectia Muncii a efectuat recent 2300 de controale la 460 de angajatori, aplicand intr-o saptamana amenzi in valoarea totala de peste 2 milioane de lei, fiind depistate astfel 161 de persoane care lucrau la negru.

In cazul firmelor care au fost prinse in flagrant cu peste 5 persoane muncind la negru s-au facut si plangeri penale, in vederea intocmirii de dosare penale, pe langa aplicarea de amenzi intre 10.000 – 20.000 lei pentru fiecare persoana care muncea la negru.

Totodata, au fost sanctionate si 15 persoane, care lucrau la negru, cu amenzi intre 500 lei la 1.000 lei. Mai multe detalii despre ce riscati muncind la negru puteti citi si aici.

„Romanul accepta sa lucreze la negru pentru ca aceasta este cea mai frecventa oferta pe care o primeste. Angajatorul nu plateste contributii sociale, nu trebuie sa garanteze locul de munca si nici plata pentru munca prestata” – Romul Nita, vicepresedinte Cartel Alfa.

Pe de alta parte, potrivit unui raport intocmit de catre Consiliul Fiscal, numarul romanilor care muncesc la negru depaseste 2,3 milioane, ceea ce inseamna ca Statul inregistreaza pierderi de 18 miliarde de euro/an numai din evaziunea fiscala pe acest segment de piata.

In aceste conditii, Romania este pe un loc codas (penultimul loc) din punct de vedere al numarului de persoane care contribuie la sistemul de pensii, raportat la 100 de persoane care incaseaza pensii. Astfel, circa 8 angajati trebuie sa achite contributii prin care se platesc pensiile a 10 pensionari. Cum insa sumele colectate din contributiile angajatilor nu sunt suficiente, bugetul de pensii trebuie suplimentat in fiecare an de la bugetul central, in prezent existand un deficit de 11 miliarde de lei. Pana in 2017, potrivit calculelor Consiliului Fiscal, deficitul va creste la 20 miliarde de lei, avand in vedere ca recent Guvernul a redus contributiile sociale ale angajatorilor cu 5 puncte.

Din punct de vedere al angajatorilor, fiscalitatea excesiva de pe piata muncii (45%), precum si obligarea acestora prin lege la acordarea unui salariu minim, forteaza pe cei mai multi sa foloseasca munca la negru. Astfel, la un salariu de 1000 de euro/luna, pe angajator il mai costa in plus 850 de euro pentru taxe si impozite.

Topul domeniilor in care se munceste la negru :

1) constructiile – peste 300.000 de oameni muncesc la negru (66% din numarul total);
2) comertul cu amanuntul;
3) transporturi terestre;
4) industria usoara

Care este solutia?

Solutia cea mai buna ar fi reducerea fiscalitatii excesive de pe piata muncii prin modificarea si simplificarea legislatiei, astfel incat patronii sa fie mai putin tentati sa foloseasca munca la negru. Aceasta solutie a fost, de altfel, recomandata si de catre Comisia Europeana (adoptarea de politici de relaxare fiscala).

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s