Sunteti de acord cu existenta salariului minim pe economie?

Posted: 12/10/2014 in Salarii
Etichete:, , , ,

Sal-minim-poza

Problematica salariului minim pe economie a suscitat dintotdeauna o serie de dezbateri, de opinii pro si contra.

Sa-i luam pe rand insa pe „actorii” (vizibili) implicati in jocul numit „piata muncii” : 

1) Angajatorii

Au tendinta de a se opune automat, plecand de la premisa ca salariul ar trebui sa fie stabilit conform legii cererii si ofertei libere pe piata, piata muncii fiind tot o piata, intr-un final.Astfel, oamenii care au nevoie de un loc de munca cauta sa obtina acel loc de munca, vanzandu-si timpul si competentele profesionale dobandite, in schimbul celui mai bun pret posibil.

De cealalta parte, angajatorii au tot interesul sa aiba ca angajati oamenii care cer cel mai mic salariu posibil, pentru a obtine profit maxim cu cele mai reduse costuri.

Intr-un final, cine decide este clientul care cumpara produsele/serviciile oferite de catre angajatori, respectiv daca exista cerere mare pentru un produs, cererea respectiva ar putea determina cresterea profitului, astfel incat angajatorii ar putea majora salariile in vederea motivarii angajatilor sa obtina performante mai bune.

In alta ordine de idei, in ultimii ani s-a observat plecarea de pe piata romaneasca a unor multinationale, care initial isi relocasera afacerile din alte tari, cu salarii si  fiscalitate mai mari decat in Romania. De exemplu, in 2008 Kraft Foods a plecat din Romania, a concediat 440 de angajati si si-a  relocat afacerile in Bulgaria. La fel s-a intamplat si cu Nokia, Colgate, Nestle, Coca-Cola, etc.

Logic, incepi sa te intrebi : ce a determinat plecarea corporatiilor?

Raspunsul este evident : corporatiile nu sunt fundatii de binefacere, interesul lor nu este sa le fie bine salariatilor, singurul scop al lor fiind profitul! In aceste conditii, intr-o tara cu un mediu politic instabil si corupt, in care legislatia se schimba peste noapte (implicit taxele si impozitele), intr-o tara in care initial le-au fost acordate facilitati fiscale pentru a intra pe piata, iar ulterior aceste facilitati au fost reduse/retrase, in conditiile in care consumul nu a fost cel preconizat, „piata de desfacere Romania” nu a mai fost considerata rentabila.

Degeaba erau platiti oamenii cu salariul minim pe economie, daca avem cea mai mare fiscalitate din Europa pe piata muncii (platibila atat de salariat, cat si de catre angajatori), consumul oamenilor (care mai aveau ceva bani) nu a crescut insa proportional, ceea ce a determinat implicit cresterea stocurilor si scaderea profitului.

In aceste conditii, cresterea salariului minim pe economie fara o corelare corespunzatoare cu crestere sustenabila a productivitatii muncii si a cererii de produse si servicii interne si externe, nu face decat sa accentueze somajul, prin faptul ca vor exista din ce in ce mai putine locuri de munca oferite de catre companii, precum si „munca la negru”, pentru angajatori fiind mai avantajos, din punct de vedere taxe platibile la stat, sa angajeze oameni, fara acte, chiar si cu consecintele mentionate aici.

2) Salariatii

Dreptul la un salariu echitabil si suficient care sa-i asigure salariatului si familiei sale o existenta conforma cu demnitatea umana este un drept recunoscut international in Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

De aici si pana la ceea ce se intampla in practica insa, e cale lunga, salariul minim fiind apreciat de clasa politica, de cele mai multe ori, in functie de interesele acesteia. Astfel, teoretic, potrivit sloganurilor politice, salariul minim ar trebui sa reduca saracia extrema cu care se confrunta cea mai mare parte din populatie ( a se vedea si aici si aici), precum si asigurarea protectiei salariatului in fata eventualelor abuzuri ale angajatorilor. Practic insa, Statul  obliga companiile sa plateasca un minim legal, apreciat ca fiind minimul necesar pentru a asigura traiul salariatului, in concordanta cu dezvoltarea economica a tarii, insa acest minim legal nu presupune automat acceptul patronului de a-l plati (de aici si extinderea muncii la negru si/sau a evaziunii fiscale).

Pe cine ar proteja insa salariul minim?

Aparent, l-ar putea proteja, pe salariatul necalificat, ale carui servicii pe piata muncii valoreaza mai putin decat salariul minim, cel care ar putea fi oricand inlocuit cu echipamente performante sau cu altii, care ar presta aceeasi munca necalificata. Ce optiuni ar avea acest om? Munca sezoniera, munca la negru, sa intre in somaj (daca are stagiul minim de cotizare) sau sa iasa la pensie (idem, daca are stagiul minim de cotizare). Daca insa acest tip de salariat nu ar avea nici experienta necesara ceruta de catre angajator, atunci sansele acestuia de a nu-si gasi un loc de munca sunt maxime, nefiind eligibil nici macar pentru primirea indemnizatiei de somaj. Acesta e cazul tinerilor, cei fara experienta sau cu experienta mai mica decat cea ceruta de catre angajatori, care nu au practic alta solutie decat sa munceasca la negru.

Pe de alta parte, daca nu ar fi existat salariul minim obligatoriu, categoria de oameni mai sus mentionata ar fi putut sa-si ofere serviciile pe un pret negociat cu angajatorul sau stabilit de catre acesta (daca nu este de acord sa negocieze nimic), cu forme legale, pana cand ar putea sa capete experienta necesara sau sa urmeze cursuri de calificare/recalficare, pentru a-si creste sansele pe piata muncii.

3) Statul

90% din tarile lumii au reglementate salarii minime pe economie, primele tari fiind Australia si Noua Zeelanda, la sfarsitul sec.XIX.

Recent, dupa indelungi dezbateri pe aceasta tema, Germania a introdus incepand cu 01.01.2015 salariul minim pe economie (mai mare decat echivalentul din SUA si UK), fixand un salariu minim de 8,50 euro/ora (cu cateva exceptii : tinerii sub 18 ani, fostii someri, in primele 6 luni de la angajare, in domeniul muncilor sezoniere, precum si al constructiilor). Acest salariu, proiectul de succes al partidelor de stanga din Germania, va fi revizuit anual, incepand cu 01.01.2018.

Comparativ, in tarile nordice (Suedia, Finlanda) nu exista un salariu minim pe economie, salariile fiind stabilite in baza intelegerilor sectoriale dintre Sindicate si Patronate, iar in restul tarilor din UE, salariile minime variaza intre 1,04 euro/ora – Bulgaria si 9.53 euro/ora – Franta.

In Romania, de la 01.01.2014, salariul minim pe economie este de 1.14 euro/ora.

De ce ar fi interesat Statul sa impuna un salariu minim pe economie?

Unii ar putea sa spuna ca este vorba de masuri populiste, electorale, care nu mizeaza decat pe strangerea de viitor capital politic. Altii, in schimb, ar miza pe faptul ca prin stabilirea unui salariu minim ar fi stopata evaziunea fiscala, ar creste veniturile bugetare si ar exista totodata o baza impozabila fixa, insa teoriile economice demonstreaza exact contrariul, respectiv efectele ar fi somaj si inflatie. Parerile sunt impartite deci..

Care este solutia atunci?

Parerea mea este ca daca Statul ar fi intr-adevar interesat de cresterea nivelului de trai al celor care de-abia supravietuiesc de pe o zi pe alta, ar putea reduce fiscalitatea de pe piata muncii, inclusiv sa acorde firmelor scutiri la impozitul pe profit, reducerea TVA, etc, pentru a incuraja antreprenorii locali, precum si atragerea si mentinerea investitorilor straini si implicit crearea de noi locuri de munca.

Este o varianta, nu se spune nimeni ca aceasta este solutia ideala, insa poate fi o varianta de luat in calcul.

Voi, ce parere aveti?

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame
Comentarii
 1. Stefan spune:

  Interesant ca in tarile unde angajatii o duc relativ bine (Suedia si Finlanda) nu exista salar minim. Bine inteles ca salariul minim nu rezolva problema unui trai decent. Bine inteles ca salariul minim reprezinta mita electorala si cresterea indirecta a veniturilor la bugetul de stat.
  Scaderea ficalitatii poate fi o solutie la cresterea nivelului de trai a celor multi si scaderea nivelului de furt a celor care azi ne conduc. Insa cei care ne conduc nu doresc scaderea nivelului lor de trai.
  Ceea ce ne deranjeaza cel mai tare este acest abuz in care unii desi nu fac mare lucru, sau chiar fura cetatenii cinstiti si castiga de 100 ori mai mult (salariul minim) si sunt in conformitate cu legea. Aici daca am gasii solutii ar fi un inceput bun.

  Apreciază

  • concediere spune:

   …si mai interesant este faptul ca in Elvetia, tara europeana, dar care nu este in UE, recent (in mai 2014) poporul a respins prin referendum propunerea Sindicatelor si a partidelor de stanga de stabilire a unui salariu minim. Ar fi avut cel mai mare salariu minim din lume, respectiv aprox.3300 euro!
   De ce au respins stabilirea unui salariu minim legal obligatoriu?
   1) o mare parte din populatie se temea ca un astfel de salariu ar putea favoriza cresterea somajului (care, oricum e foarte scazut, respectiv era de 3,2% in aprilie 2014);
   2) partidele de dreapta, mediile agricole, Parlamentul si Guvernul s-au opus, argumentand ca un salariu minim atat de ridicat ar reprezenta un pericol pentru locurile de munca, subliinind ca oricum exista deja salarii minime in unele sectoare, stabilite intre Sindicate si Patronate;
   3) companiile ar putea fi tentate sa isi deschida puncte de lucru in alte tari, unde forta de munca este mai ieftina;
   4) Elvetia nu are in prezent niciun salariu minim obligatoriu prin lege, dar aprox. 90% din muncitorii elvetieni castiga minim peste 4.000 de franci ( 3.280 euro )/luna!
   Deci, concluziile sunt mai mult decat evidente!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s