Managerul virtual sau remote-managerul – managerul viitorului?

Posted: 06/10/2014 in Cariera
Etichete:, , , , ,

Remote teams2

Desi nu se potriveste oricui si nici oricarui tip de meserie sau profesie, „munca la domiciliu” (astfel cum apare mentionata in Codul Muncii) sau in alt spatiu decat cel de la birou, tinde sa devina din ce in ce mai frecventa.

Cu toate acestea, desi avem tehnologia necesara, avem disponibilitatea necesara, putem comunica cu oameni de oriunde, in timp real, ne lipseste ceva! Ne lipseste actualizarea conceptiilor noastre despre munca la modul global, actualizarea perceptiilor noastre, lumea se misca online, nu tii pasul cu ea, nu existi!

Iata ce spune José Nederpel, manager la Nokia, cu experienta in conducerea echipelor de proiect IT virtuale, de peste 7 ani, specializat in rezolvarea celor mai complexe sau dificile probleme, ce nu pot fi solutionate printr-un obisnuit helpdesk :

Reporter : Cum au evoluat echipele vituale?
Jose Nederpel : Din cauza reorganizarilor frecvente, prima mea echipa s-a schimbat de cateva ori, de-a lungul timpului. La inceput eram 3 persoane, avand locatia in Germania. Ulterior, echipa s-a extins la 7 persoane, inclusiv 1 coleg din Finlanda. Intr-un final, echipa a ajuns la un numar de 15 persoane de diferite nationalitati (Asia, Finlanda, Germania, Franta, Austria), care lucrau toti remote, in tari diferite.

Reporter : Este mai dificil sa coordonezi o echipa virtuala?
Jose Nederpel : Imagineaza-ti ca vrei sa ai o discutie cu toti membrii echipei, iar tu ai nevoie binenteles ca toti sa fie atenti la ceea ce trebuie sa le comunici. Daca ai fi fost intr-o sala de sedinte, intr-o cladire de birouri, ai fi vazut si auzit tot ceea ce se intampla in spatiul respectiv, de exemplu cineva poate sa bea apa dintr-un pahar si sa-l puna cu oarecare zgomot pe birou, altcineva  ar putea spune ceva in surdina colegului de langa el si tot asa, in schimb intr-o sedinta virtuala, nu ai imaginea de ansamblu a ceea ce se intampla exact in spatiul respectiv, pentru a reusi sa te concentrezi pe ceea ce este esential pentru a le capta integral atentia. Astfel, ai putea sa ai o anumita senzatie de instrainare, de detasare, care nu e tocmai favorabila comunicarii a ceea ce ai de spus.

Reporter : Care sunt avantajele lucrului cu echipele virtuale?
Jose Nederpel : Cel mai mare avantaj este evident acela ca daca ai un laptop conectat la Internet poti munci de oriunde din lumea asta, poti fi pe o plaja in Hawai, pe o pajiste insorita din Muntii Alpi, oriunde iti doreste inima, impreuna cu cei dragi tie. Nu conteaza unde sunt localizati ceilalti membrii ai echipei, atata timp cat va coordonati eforturile pentru finalizarea cu succes a proiectelor.
Un alt mare avantaj consta in diferentele de fus orar, care lucreaza in favoarea noastra de data aceasta, in sensul ca, atunci cand avem clienti care nu sunt din Europa, acestia sunt preluati automat de catre colegii localizati in zonele lor de fus orar, astfel incat oferim servicii de suport practic non-stop.
In plus, acest tip de munca ofera o mai mare flexibilitate, atata timp cat poti sa alegi sa lucrezi si de acasa, daca vrei. De exemplu, daca trebuie sa fi acasa intr-un anumit interval de timp, pentru ca ai avut multe rufe de pus la spalat, iar masina de spalat nu a terminat inca ciclul de spalare, nu trebuie sa-ti iei 1-2 h ore libere de la serviciu pentru acest lucru. Poti sa te ocupi de treburile gospodaresti si sa reiei munca, de indata ce le rezolvi, daca nu intervine vreo urgenta, intre timp. Trebuie insa sa atrag atentia asupra acestui aspect, deoarece exista riscul tendintei de a prevala viata privata asupra celei de serviciu, astfel incat trebuie sa fi un om destul de echilibrat, pentru a reusi sa le aduci in balanta optima, ca sa nu le distrugi pe ambele. In acest sens, as putea sa mai adaug faptul ca in unele familii, din cauza ca nu se reusea realizarea acestei balante optime, existau destul de multe conflicte familiale, astfel incat membrii echipei respective au fost nevoiti sa se intoarca la munca de birou, clasica.
Sa nu uitam totodata ca munca remote este inca un privilegiu, nu este un drept generalizat al salariatului (in Romania poate fi si un drept legal al salariatului, daca este prevazut de la inceput in contractul de munca sau prin acte aditionale ulterioare ca acesta are „munca la domiciliu”).

Reporter : Este dificil sa fi permanent disponibil membrilor echipei tale, nu este prea extenuant pentru un manager?
Jose Nederpel : Cred ca un remote-manager trebuie sa fie capabil sa faca fata unui flux continuu informational si sa decida ce este important si ce nu. De exemplu, eu imi luam copiii de la scoala, iar seara imi reverificam rapid adresa de email, pentru a rezolva problemele urgente si importante. Managementul eficient al timpului este cheia aici!

Reporter : Vi se pare ca acest tip de munca reprezinta o mai mare a libertate acordata salariatilor?
Jose Nederpel : Desigur, in lumea actuala, o lume in plina miscare, devine din ce in ce mai putin practic sa pierzi ore din viata in trafic, venind sau plecand spre birou. Daca ai putea sa privesti de undeva din spatiu, cum se agita musuroiul uman la primele ore ale diminetii, precum si seara, la plecare, ai putea sa te intrebi : „Unde, Dumnezeu, alearga toti oamenii astia?”. Cred ca munca virtuala este viitorul, insa trebuie sa fi foarte atent, chiar daca exista multe avantaje, pentru a nu transforma, din neatentie avantajele initiale in dezavantaje ulterioare.

Interviul integral il poti gasi aici.

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s