Viitorul „om (al muncii)”? Cyborg-ul! Evolutie sau involutie post-umana?

Posted: 02/10/2014 in Diverse, Roboti
Etichete:, , ,

Cyborg4

In 1929, omul de stiinta britanic, futurologul John Bernal, a prezis viitorul umanitatii, afirmand in cartea sa „The World, the Flesh and the Devil„, ca specia noastra nu va mai fi pentru prea mult timp impiedicata de limitele corpului uman, deoarece in scurt timp, toti vom deveni cyborgi!

Teoria de mai sus nu este singulara, regasiindu-se initial  intr-o multime de filme si carti SF, SF-uri care intamplator sau nu, se adeveresc pe zi ce trece.

Pentru a da un singur exemplu, Louis Del Monte, fizicianul si autorul cartii „The Artificial Intelligence Revolution: Will Artificial Intelligence Serve Us Or Replace Us?„, aprecia ca cyborgii, in urmatorii 30 de ani, cel mai probabil vor fi specia dominanta pe Pamant, amenintand supravietuirea oamenilor normali, care vor deveni minoritari si, in cel mai fericit caz, sclavii speciei conducatoare.

O solutie de compromis pentru supravietuirea speciei inferioare, cea a oamenilor normali, va fi transformarea lor in cyborgi, adica partial oameni-partial masini.

Din punctul de vedere al fizicianului, acest lucru nu ar fi o problema prea mare, dat fiind faptul ca oricum suntem inconjurati zilnic de echipamente IT sau masini (roboti) – in unele tari avansate tehnologic, membrele artificiale inlocuiind nu numai membrele lipsa sau cu probleme medicale, ci si cele sanatoase, totul pentru optimizarea performantelor acestora.

Totodata, atata timp cat oamenii au fost obisnuiti de mici sa nu mai poata sa traiasca fara noua tehnologie, fara gadget-urile curente (smartphone-uri, tablete, laptop-uri de ultima generatie), nu le va fi deloc greu sa faca trecerea la performante superioare.

Va las sa meditati la aceasta problema, odata cu vizionarea unui celebru film documentar, de pe Discovery Channel – „Bionics, Transhumanism and the end of Evolution” (mai jos), precum si cu lectura cartii „The World, the Flesh and the Devil„(click aici).

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti s-au parut utile, nu uita te rog sa dai like si, daca vrei, sa il distribui prietenilor tai sau sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s