Piata muncii? Sclavagism financiar si iobagie medievala!

Posted: 27/09/2014 in Diverse
Etichete:, , , ,

Sclavie2

În urmă cu ceva vreme, Ministerul Muncii a publicat datele privind nivelul salariilor în România.

Cifrele sunt șocante:

 • peste 3 milioane de români, adică mai mult de 1/2 dintre salariații legali, câștigă maximum 1.000 lei pe lună;
 • 1/3 din salariați obține maxim 850 lei;
 • circa 650.000 din cei 691.000 de angajaţi cu program redus iau mai puţin de 1.000 lei lunar;
 • la polul opus se află circa 300.000 de persoane care au salarii de peste 5.000 lei;
 • în top sunt 27.000 de angajaţi care obţin mai mult de 15.000 lei lunar;
 • din cele 120.000 de persoane cu câştiguri din drepturi de autor şi convenţii civile, 2/3 iau sub 1.000 lei net lunar;
 • 4,43 milioane de persoane au contracte de muncă cu normă întreagă, alte 700.000 de persoane au contracte cu timp parțial și 120.000 au contracte de drepturi de autor și convenții civile;
 • minim 1,5 milioane de români lucrează la negru;

Și ca o cireașa pe tort, potrivit EU Observer, românii sunt pe primul loc la orele de muncă din Europa, cu o medie de 2.099 de ore pe an, în comparație cu Finlanda (1.648 de ore), Franţa (1.661 de ore), Germania (1.847 de ore), Italia (1.781 de ore) sau Marea Britanie (1.900 de ore).

Această stare de fapt nu se poate rezuma decât în două cuvinte: genocid economic!

Starea de debusolare, confuzie și deznădejde a românilor în ceea ce privește destinul lor și viitorul națiunii sunt maxime. Dezarmarea, degradarea și sclavia în care se află poporul, e totală.

Și mai mult decât atât: niciodată în istoria sa poporul român nu a fost mai sărac, mai obedient, mai înrobit și mai dezarmat ca azi. Prin sec. XIV-XV un iobag din Transilvania deținea 150 de porci, 40 de vaci și 20-30 de cai. Circa 24% dintre familiile de iobagi posedau o avere mică, dar restul de 76% era reprezentat de familiile mijlocii şi bogate. Iobagii din vechime aveau un concediu de aproximativ 221 de zile pe an, căci un iobag muncea doar 3 zile pe săptămână.

Sistemul politic și economic actual, așa zis „democratic” este în realitate sclavagism  și dictatură.

Cum se explică sclavia oamenilor?

În primul rând se explică prin sistemul de educație al manualelor alternative de istorie care, ca și manualele de istorie din comunism, au ca scop condiționarea mentală a subiectului în vederea acceptării cu seninătate a condiției de sclav pentru tot restul vieții.

În al doilea rând, obediența se explică prin faptul că industria de advertising, industria media și de divertisment au reușit să colonizeze imaginația românilor și să le furnizeze râsul forțat și fericirea artificială în fiecare seară și zi prin imagini și lumini.  Poporul trăiește iluzia fericirii, si iluzia bunăstării. Tehnicile magice prin care operează industria de advertising asupra minții umane reprezintă probabil cel mai eficient instrument de hipnoză în masă.

Românul de azi nu e doar o marfă, ci e una dintre cele mai ieftine marfuri existente pe piața globală a mărfurilor.

Când demnitatea persoanei nu mai e respectată și e inlocuită cu resursa umană, atunci sărăcia ia locul prosperității.

Sistemul nu investește în oameni, ci îi exploatează cu acordul lor, pentru a se autodevora pe parcurs.

Dacă după 1990 românii nu au avut posibilitatea de a opta în politică, de acum nu se mai poate spune același lucru: au de ales între sclavia financiară (globalizarea sărăciei) și economia libertății (economia civică).
Ilie Catrinoiu

Daca ti-a placut articolul, nu uita sa dai like, sa il distribui prietenilor tai si sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame
Comentarii
 1. Antistres spune:

  Iata… Doi ani au trecut de la postarea articolului, aveti cunostiinta de vre-o schimbare?

  Apreciază

 2. Excelent articolul!

  Completez succint:
  La interviurile de angajare în mediul corporatist este cerută ca principală calitate „ambiția”. Este oarecum de înțeles. Dar se evită și chiar resping persoanele cu personalitate puternică sau încredere în sine. Iar dacă luăm cele trei fraze de mai sus și le amestecăm, și mai întrebăm și vreo doi-trei psihologi ce înseamnă asta, ne vom duce cu răspunsurile către puternica tensiune psihică la care sunt supuși angajații. Dar ei nu realizează asta. Deocamdată. Cazul Raluca Stroescu s-a răcit…

  Stressul colosal la care sunt supuși corporat(r)iștii de către conducere și clienți, și pe care ei îl acceptă cu mai multă sau mai puțină conștiență, îi face pe cei mai mulți agresivi, negativiști, incisivi, nervoși. Au mereu ceva de obiectat, ceva de comentat, ceva de rățoit. Pentru că ceva-ceva din interiorul lor își dă seama că sunt pe un drum greșit și încearcă să reacționeze. Cum se pricep și ei… Și astfel ei sunt mereu puși pe harță. Par a fi combativi și implicați, dar de cele mai multe ori sunt doar obosiți, nervoși și frustrați.

  http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/08/lumpen-proletariatul-corporatrist.html

  Apreciază

  • concediere spune:

   Buna completare! 🙂
   Pai da, ipocriza e la ordinea zilei, in orice mediu, e un slogan publicitar 🙂 astfel incat „ambitia” de care vorbesti, cred ca ar trebui descriptata ca ambitie in prestarea muncii, in a-l duce pe angajator pe cele mai inalte culmi ale progresului! aproape nimeni nu are nevoie de oameni cu coloana vertebrala, demni, cu opinii personale, cu personalitate puternica, obisnuiti sa gandeasca cu neuronii personali si asta cel putin pentru simplul fapt ca sunt perceputi ca directa amenintare a sistemului implementat, ce functioneaza mirific dintotdeauna…cea mai mare parte din oameni trebuie sa fie doar buni executanti, atat! angajatii-cheie fiind cei indispensabili…restul, doar de umplutura…
   Legat de corporatisti, din cate cunosc, cea mai mare parte se incadreaza in zona de care bine vorbesti, insa mai sunt si cativa, destul de putini (in pozitii de Middle Management, privilegiati ai sortii (a se citi – ai sistemului PCR = pile,relatii, cunostinte), care au salarii de 3-4000 euro net (cunosc personal cateva exemplare), care au program standard de 8h, nu se omoara cu firea si nici nu sunt genii, ca sa zici ca se justifica salariile mai sus mentionate. De aceea, cred ca e mai corecta o analiza de la caz a situatiei…
   In alta ordine de idei, pentru a fi un pic de echilibru in discutie, nici pe corporatistii super-stresati nu ii tine nimeni cu biciul in corporatia respectiva, insa salariul peste medie, precum si alte beneficii din pachetul salarial (ex asigurari medicale private, al 13-lea salariu, mobil,laptop, masina, etc – de la caz la caz), s-ar putea sa cantareasca destul de greu la cantar. Si aici nu vorbesc de cei care au familii, au credite, au copiii, oameni muncitori care trebuie sa manance si ei si familia lor o paine, fiind singurii sustinatori ai familiei, respectiv singurii salariati din familie, care practic nu prea au de ales, decat sa rabde pana isi gasesc in alta parte, cu speranta de mai bine…

   Apreciază

 3. Astazi oamenii de afaceri se folosesc cat pot de mult de proprii angajati pentru a ii exploata si a face cat de mult profit doresc de pe urma muncii prestate de ei.E evident ca oamenii politici trec cu vederea acest lucru asa se si explica munca la negru intr-un numar atat de mare .Daca 1.5 milioane de persoane lucreaza la negru inseamna ca exista o ura destul de mare fata de romani .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s