„Salariaţii au câştigat 70% din procesele pe care le-au avut cu angajatorii“

Posted: 19/09/2014 in Interviu
Etichete:, , ,

Salariatii castiga procesele cu angajatorii

Pentru cei interesati, mai jos aveti un extras din interviul live realizat de catre ZF Live cu dna.Monica Spiteri, director de dezvoltare la Smartree România, furnizor de servicii pentru departamentele de HR ale companiilor.

Dincolo de aspectele legate de faptul ca Smartree in calitate de furnizor de servicii pentru companii implicit „este de partea angajatorilor” si de unele inadvertente care rezulta din afirmatiile efectuate (de exemplu, in termen de 45 de zile de la data concedierii, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat, nu in termen de 9 luni, astfel cum se afirma in interviu), cred ca este util de „luat pulsul” a ceea ce se mai intampla pe piata muncii, macar din cand in cand. Poate la un moment dat, veti dori sa va schimbati locul de munca sau chiar profesia, poate veti avea ghinionul sa va confruntati cu un conflict de munca cu angajatorul, sunt diverse situatii/probleme ce pot aparea, iar ideal ar fi sa fiti pregatiti sau, cel putin, informati, pe cat posibil.

Deci, extrasul cu ceea ce mi s-a parut mie mai relevant din punct de vedere al salariatilor, este cel de mai jos :

Reporter ZF Live : Care sunt provocarile actuale pe piata muncii?
Monica Spiteri : Exista mai multe provocari, de exemplu, in domeniile:

  • recrutarilor – sunt foarte greu de gasit specialisti buni pe piata muncii;
  • retentiei salariatilor la locul de munca – pe anumite domenii, in special sub-nisele din IT. Fiind domenii ultra-specializate, personalul este foarte greu de gasit, de motivat si retinut, acesti oameni mutandu-se foarte greu de la o companie la alta;
  • instruirilor salariatilor – in anumite domenii de stricta specializare, nu mai exista scoli profesionale, fiind astfel foarte greu de instruit oamenii, pentru a face fata in anumite meserii/profesii (ex.sudor, matriter, reparatii pantofi). Pe de alta parte, in fabrici, exista echipamente foarte greu de manevrat, astfel incat se investesc sume destul de mari in instruirea muncitorilor necalificati, ajungandu-se la un cost de aprox.600 euro/muncitor.

Reporter ZF Live : In general, de ce castiga angajatii in instanta, de foarte multe ori, atunci cand au un conflict de munca, care ajunge in instanta?
Monica Spiteri : Statistic, 70% dintre procesele in instanta (la Tribunalul Bucuresti si Ilfov) sunt castigate in continuare de catre salariati.

Reporter ZF Live : Cum de se intampla in continuare acest lucru? Fiind o diferenta destul de mare de putere de negociere intre cele 2 parti, companiile avand posibilitatea sa plateasca si avocati buni, spre deosebire de fostii salariati…
Monica Spiteri : Pentru ca, practic, companiile respectiv nu s-au acoperit, fie prin pregatirea unor fise de post bine reglementate, cu criterii de performanta aferente fiecarei responsabilitati a salariatului, nu s-au documentat suficient anterior concedierilor, mai ales in sfera restructurarilor (de ex nu au pregatit un dosar cu motivatiile aferente concedierilor, etc.). Majoritatea apeleaza la presiunea pusa asupra salariatilor, la asa-zisele „concedieri mascate”, adica la fortarea angajatilor sa-si dea demisia.

Reporter ZF Live : Deci, angajatorul trebuie sa certifice ca nu mai are vanzari, sa dovedeasca acest lucru?
Monica Spiteri : Exact! Trebuie respectate o serie de proceduri, atat la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca), cat si la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, in cazul concedierilor colective.

Reporter ZF Live : De la cate persoane in sus se considera concediere colectiva?
Monica Spiteri : Exista o grila in functie de numarul de angajati din companie.

Reporter ZF Live : Daca intr-o companie lucreaza 800 de angajati, procentual de la cat ar insemna concediere colectiva?
Monica Spiteri : 10%

Reporter ZF Live : Deci daca dai afara 10% intri in categoria concedierilor colective?
Monica Spiteri : Exact! Si nu mai ai voie sa faci angajari pe posturile respective pentru o perioada de minim 9 luni, pentru ca, practic, tu te-ai restructurat din motive economice.

Reporter ZF Live : Dar Codul Muncii s-a modificat, intre timp, astfel incat nu a devenit mai usor pentru companii sa-si concedieze salariatii?
Monica Spiteri : Relativ, da, insa trebuie sa respecte in continuare procedurile legale, care sunt in continuare destul de birocratice si multi angajatori nu le cunosc, de aceea pot apela la noi, ori de cate ori au nevoie, in vederea evitarii unor procese, ce pot fi foarte costisitoare nu numai ca bani, dar si ca timp si imagine (daca ne referim la companiile mari, din top 10).

Reporter ZF Live : Care a fost cea mai mare concediere la care ati fost consultanti?
Monica Spiteri : Ultima in care am fost implicata, a fost in 2011, cand au fost concediati de catre un prestator de servicii aprox.50 de oameni.

Reporter ZF Live : Anul acesta, cum a fost situatia? Ati acordat consultanta tot pentru companii care dau afara cu zecile?
Monica Spiteri : Nu, noi nu am mai fost implicati direct si, dimpotriva, se vede un val masiv de recrutari in companiile multinationale mari.

Reporter ZF Live : Deci, fata de perioada 2009-2013, in 2014 exista schimbari majore pe piata muncii?
Monica Spiteri : Da, 2014 este mult mai optimist, deoarece a crescut piata muncii in jur de 10%, indeosebi in domenii ca IT, call centers, share-service centers. Vedem tot mai multe companii multinationale care vin in Romania sa-si deschida centre de outsourcing si share service centers, pentru externalizarea anumitor operatiuni gen finante, achizitii, HR si nu numai, astfel incat avem foarte multe angajari in aceste domenii. Totodata, industria de automobile, care chiar sustine economia si unde, de asemenea, avem foarte multe angajari, inclusiv in regim temporar.

Reporter ZF Live : Pe zona de service centers nu sunt niste job-uri prea mobile, adica azi esti, maine nu mai esti. Azi lucrezi pentru o companii in care livrezi 2 luni ce sa livrezi, livrezi 6 luni, apoi vine alt proiect si asa mai departe…
Monica Spiteri : Este adevarat, insa este foarte bine, indeosebi tinerii absolventi, pentru ca isi formeaza mana si invata anumite procese, astfel incat pot sa-si gaseasca mai usor job-uri, chiar si in strainatate.

Reporter ZF Live : In aceste companii, probabil Departamentul HR are un rol foarte important, pentru ca trebuie sa selecteze cu atentie oamenii si sa-i adapteze la cerintele companiilor
Monica Spiteri : Este adevarat, insa procesele sunt standardizate, de regula, in aceste domenii, pentru ca tu furnizezi servicii pentru Germania, Spania, etc. Poti sa furnizezi servicii inclusiv in Asia.

Reporter ZF Live : Se mai tine cont de pontaj in corporatii? iar daca se mai tine cont, care mai este rostul programului flexibil din pachetul de beneficii?
Monica Spiteri : Da, evident ca se tine in continuare cont de pontaj, este foarte important, mai ales in cadrul programului flexibil, pentru ca tu ii oferi angajatului un beneficiu, insa norma de munca este in continuare foarte important a fi respectata. Tu ca angajator trebuie sa-i masori angajatului productivitatea, prin prisma normei de munca.Exista companii care factureaza pe baza de proiect si atunci e foarte important sa-ti inregistrezi numarul de ore lucrate. Intr-adevar insa, nu mai e atat de important sa fiu prezent la munca, la birou, pot sa pontez de acasa. Noi, de exemplu, am dezvoltat o aplicatie, in baza careia angajatii se pot ponta online.

Reporter ZF Live : Pontarea, mai exact, ce inseamna? Faptul ca ti-ai introdus parola intr-un soft, arati ca ai inceput sa lucrezi?
Monica Spiteri : Am un user pe care il activez cand incep sa lucrez sau pontez retroactiv, adica la ora 17 pontez pentru toate proiectele pe care am lucrat pana la ora respectiva, chiar daca nu am fost online non-stop, poate am fost in intalniri sau discutii de munca, etc. De ex, eu lucrez intr-o companie de servicii, sunt avocat si pontez pentru fiecare client ce consultanta am acordat.

Reporter ZF Live : Tendinta care este in acest domeniu al pontajului?
Monica Spiteri : Tendinta este sa se tina in continuare pontajul, mai ales ca este si obligatoriu in cazul unui control ITM, cand ti se cere in continuare sa se vada pontajul, fie in forma scrisa (ITM Bucuresti), fie se poate printa online daca se dovedeste ca respectivul angajat are acces la contul de pe PC.

Reporter ZF Live : Care sunt situatiile cele mai frecvente in care da amenzi ITM-ul?
Monica Spiteri : Poate da amenzi, pentru ca nu exista documentele necesare in dosarul de personal (dupa calculele mele, fiind necesar a exista minim 20 de documente de personal la dosarul fiecarui salariat, incepand de la cartea de identitate, certificat de nastere, certificat de casatorie-daca e cazul, certificat de nastere copiii pentru atestarea deducerilor suplimentare, declaratie pe proprie raspundere privind functia de baza, declaratie privind luarea la cunostinta a regulamentului intern, fisa actualizata anual de protectia muncii, adeverinta de vechime de la fostul angajator, copii dupa ultimele diplome de studii/calificari, contractul de munca, anexele la contract, actele aditionale, etc). De multe ori oamenii nu cunosc aceste lucruri, nefiind reglementate unitar, in mod expres in legislatie, ca acte obligatoriu a exista la dosarul de personal. Exista doar reglementari diferite, pe categorii diferite, iar tu trebuie sa le colectezi pe toate din diverse surse.

Reporter ZF Live : Ce ne puteti spune despre salarii?
Monica Spiteri : Exista industrii foarte sensibile din punct de vedere al confidentialitatii salariilor, insa tot se afla cu cat este platit unul si altul, deoarece oamenii socializeaza, discuta si, in primul rand, despre salarii…este normal insa, e poate chiar bine sa se stie salariile in anumite industrii, de exemplu call-centers.

Reporter ZF Live : In ceea ce priveste cartile de munca, nu exista un risc aici? Peste 20-30 de ani cand oamenii vor iesi la pensie, ei nu vor mai avea acasa cartea de munca in baza careia sa dovedeasca vechimea, salariul, iar pe baza salariilor sa se vada contributiile efectuate ..
Monica Spiteri : Nu, pentru ca toate cartile de munca au fost inlocuite cu Registrele electronice de evidenta a salariatilor, care trebuie completate cu toate informatiile, astfel tinand loc de carti de munca electronice. Este obligatia legala a angajatorului sa completeze la zi acest Registru.

Reporter ZF Live : Daca te lasi in baza angajatorului nu stiu unde ajungi, pentru ca exista companii care intra in faliment, unele nu completeaza Registrul si daca in 10 ani lucrezi la 7 companii de acest fel, de unde iau eu Registrul sa certific ca s-au platit toate contributiile la stat (daca s-au platit..)?
Monica Spiteri : La acest Registru are acces si ITM-ul.

Reporter ZF Live : ITM-ul are acces, insa ce se intampla cu compania care intra in faliment?
Monica Spiteri : Datele despre toate platile efectuate de catre toate companiile din Romania raman in continuare in evidenta ITM, indiferent ca angajatorii respectivi au intrat intre timp in faliment sau nu mai exista dupa un anumit numar de ani. In plus, la incetarea contractului de munca, la plecarea dintr-o companie, angajatorul trebuie sa-i ofere salariatului adeverinta de vechime, insa daca nu o face, salariatul trebuie sa o solicite in mod expres, pentru a avea un backup la acest Registru. Adeverinta de vechime dovedeste vechimea, numarul de zile si baza stagiului de cotizare, cuantumul salariului.

Reporter ZF Live : Nu ar fi fost mai bine ca de la Casa de Pensii sa se trimita anual o adresa in care sa se certifice toate aceste aspecte, asa cum trimit fondurile de pensii private?
Monica Spiteri : Eu, personal, am primit o asemenea adresa de la Casa de Pensii, intr-un singur an, 1 singura data, era in 2010 sau in 2011 si se mentiona clar stagiul de cotizare.

Reporter ZF Live : In Romania mai exista si in zilele de azi o goana dupa cartile de munca, oamenii umbla dupa cartile de munca sa si le recupereze, sa le duca la Casa de Pensii pentru calculul pensiilor, insa peste 20-30 ani,cine va merge sa-si calculeze pensia poate afla ca o lunga perioada angajatorii anteriori nu au contribuit la fondul de pensii, astfel incat cum vedeti viitorul, din acest punct de vedere? Statul va avea obligatii minime, atata ai contribuit, atata ai pensie…Tinerii nici nu se gandesc inca la pensie, nici macar cei de 30-35 de ani .. Ca sa nu mai spun, ca tinerii de 23-25 ani, cand merg sa se angajeze, credeti ca cer angajatorilor sa aiba trecut tot venitul in Registrul Electronic?
Monica Spiteri : Este adevarat, pe tineri nu-i intereseaza decat venitul net, adica cat iau in mana, nu venitul brut, din care se platesc contributiile. Desigur, nu vorbim aici de companiile multinationale, unde totul este in regula, se declara tot, se plateste tot. Este o problema de informare, ar trebui efectuate mai multe campanii de informare a populatiei, sa stie ce-i asteapta pe viitor.

Interviul integral il puteti urmari aici .

Sursa : http://www.zf.ro

Daca ti-a placut articolul, nu uita sa dai like, sa il distribui prietenilor tai si sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s