Ai recurge la operatii estetice pentru a obtine un loc de munca?

Posted: 15/09/2014 in Cariera
Etichete:, ,
 China operatii estetice
Obsesia pentru standardele occidentale de frumusete si tinerete, intretinuta agresiv de catre mass-media, duce la manifestari patologice. Astfel, in China, precum si in Coreea de Sud, pe fondul unei concurente tot mai acerbe, tot mai multe femei recurg la operatii estetice pentru a-si creste sansele de a obtine un loc de munca sau a fi promovate.
Daca in cazul femeilor cu defecte faciale sau asimetrie faciala pronuntata ar mai putea exista justificari medicale, in restul cazurilor, doar disperarea acestora, cauzata de cerintele angajatorilor, a condus la cresterea numarului de operatii estetice.
 
Nu este mai putin adevarat insa ca, in profida faptului ca exista legi ce interzic discriminarea, aceasta practica a operatiilor estetice multiple este intretinuta si de obligatia inserarii in CV a pozei, ceea ce din start conduce la subiectivism mai mare in selectarea  initiala a CV-urilor si, implicit, la discriminarea unor candidati in raport cu altii.
Astfel,  angajatorii specifica in 90% din cazuri ca nu vor primi la interviu persoane cu varsta mai mare de 30 de ani, care „nu arata bine”, „nu au dintii drepti si albi” sau nu au „o prezenta placuta”, informeaza CNN, in urma unui studiu efectuat de „Daily Best”.
„Daca ar veni doi oameni cu aceeasi pregatire la interviu, si as fi sef, si eu l-as alege pe cel mai frumos, spune Weng Lei, un student care spera ca operatiile estetice la care s-a supus ii vor aduce un loc de munca.

În China a devenit tradiționala concurența pentru locurile de munca, din cauza suprapopularii. Atunci cand mai multe persoane, cu aceleași competente profesionale si nivel de experienta, candideaza pentru unul și același loc de munca, este ales candidatul cu trasaturile fizice cele mai frumoase, marturiseste o tanara de 24 de ani, absolventa a unei universitați.

Sigur ca o operatie plastica reușita iti mareste de cateva ori sansele de angajare, pentru ca schimbarea exterioara aduce cu sine mai multa incredere, iar acest element este unul cheie pentru tinerii care vor sa se angajeze, afirma un medic estetician din China.
„Schimbarile bruste economice, culturale si politice din China au produs  o imensa anxietate in randul populatiei si, mai ales, in randul femeilor, categoria cea mai defavorizata, ajungandu-se la concluzia ca operatiile estetice sunt singura salvare pentru a-si gasi un loc de munca.” afirma Wen Hua, un cunoscut antropolog din China, in cartea sa : „Cumparand frumusete : operatiile estetice in China”.
„Cursa impotriva timpului este o alta cursa din care femeile trebuie sa iasa invingatoare„, afirma cu tristete Liu, o tanara de 28 de ani, consultant administrativ intr-o companie financiara. „Nu as fi fost angajata aici niciodata daca as fi avut peste 30 de ani si as fi fost o ratusca urata!. Pentru asta a trebuit sa fac mai multe sacrificii, printre care reconstructia maxilarului, a pleoapelor, a nasului..In China, frumusetea si tineretea este la fel de importanta ca educatia si competenta profesionala”. Privind in urma insa, constientizeaza faptul ca a avut doar o victorie de moment, dat fiind faptul ca va fi nevoita sa continue cu operatiile estetice pentru eliminarea semnelor timpului, daca vrea sa mai aiba vreo sansa in fata valului anual de tineri, cu operatii din ce in ce mai sofisticate.

Totodata, femeile care nu se incadreaza in standardul oficial de inaltime (de regula 1,58m) sunt de cele mai multe ori respinse daca intentioneaza sa candideze pentru posturile din administratia publica sau Guvern. In aceste conditii, acestea recurg la operatii foarte dureroase de lungire a oaselor picioarelor, care presupun fracturarea oaselor si montarea unor aparate din fier cu suruburi, care se strang lunar din ce in ce mai mult, pentru a determina cresterea in lungime a oaselor. Aceste proceduri nu sunt numai foarte traumatizante, de lunga durata (aprox.1 an) si scumpe, dar si cu nenumarate riscuri de sanatate (infectii, complicatii ulterioare) si de permanent handicap.

De asemenea, la mare cautare sunt si operatiile maxilarului, prin care se reduce dimensiunea fetei pacientului, precum si reconfigurarea acesteia in faimoasa „V-line”, care este considerat standardul suprem de frumusete.

Acest fenomen al cresterii numarului  operatiilor estetice de la an la an se observa nu numai in China si Coreea de Sud (unde 1 femeie din 5, cu varsta cuprinsa intre 19-49 ani recurge la cel putin 1 operatie estetica, de-a lungul timpului), dar si in restul tarilor cu populatie non-caucaziana. De exemplu, in India predomina obsesia pentru albirea pielii si operatiile la nivelul pleoapelor, vopsitul parului in culoare blond, fardul dublu aplicat in jurul ochilor si operatiile la nivelul pleoapelor si nasului, in Egipt, etc.

Toate aceste informatii sunt confirmate si de catre Societatea Internationala a Chirurgilor Esteticieni, care precizeaza faptul ca a III-a piata mondiala a operatiilor estetice este  China (cu peste 2 milioane de operatii/an, in crestere dubla de la an la an), fiind precedata de Brazilia (pe locul II) si SUA (pe locul I).

Surse : http://www.ibtimes.com, http://www.ziare.ro

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti-au fost utile, nu uita sa dai like, sa il distribui prietenilor tai si sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s