„Workation” – viitorul pietei de munca?

Posted: 14/09/2014 in Cariera
Etichete:, ,

workation

Faptul ca din ce in ce mai multi salariati (si inainte de criza, insa si mai acut ulterior) lucreaza acasa (dupa terminarea programului oficial de lucru) sau in timpul lor liber (concedii) pentru proiectele firmei angajatoare, nu mai este o noutate pentru nimeni.

In acest sens, o firma mica din Germania s-a gandit sa-si motiveze salariatii intr-un mod mai inedit, respectiv le-a propus acestora sa plece intr-o vacanta in Mallorca (un fel de team-building), de unde puteau sa lucreze mai eficient si mai creativ. Totodata, au mizat si pe faptul ca in aceasta „workation” (intr-o traducere aproximativa : „vacanta lucrativa”) existau toate sansele intaririi coeziunii grupului, prin cunoasterea indeaproape intre membrii echipei, extinderea posibilitatilor de socializare, in afara spatiului oficial, rigid si restrans al birourilor, etc.

Pentru a afla insa care au fost argumentele conducerii firmei pentru o astfel de propunere, cititi mai jos un extras dintr-un interviu acordat de catre conducerea firmei :

 • Reporterul : Cum de v-ati gandit sa plecati toata echipa in Mallorca?
  Directorul General : Au fost 2 argumente care au stat la baza acestei decizii : o parte din colegi sunt nevoiti  sa calatoreasca o parte din timp, in interes de serviciu, astfel incat este destul de greu sa unesti toata echipa in acelasi timp, pentru o perioada mai lunga de timp. In plus, obiectivele anuale fiind depasite, echipa merita o recompensa 🙂
 • Reporterul : De ce  Mallorca? Pentru cat timp ati stat acolo?
  Directorul General : Mallorca a fost destinatia ideala, deoarece nu era foarte departe de Munchen (unde era sediul firmei), era tot timpul soare si caldura, aveau o excelenta conexiune wi-fi  si, nu in ultimul rand, existau nenumarate posibilitati de a vizita obiectivele turistice locale. Am ramas in locatia respectiva pentru 1 saptamana.
 • Reporterul : O saptamana este cam putin. V-ati gandit ca data viitoare sa ramaneti pentru o perioada mai lunga de timp?
  Directorul General : In perioada respectiva, 1 saptamana a fost suficient pentru a lucra eficient si a te distra cu echipa, in acelasi timp. Pe viitor insa o sa luam in considerare extinderea perioadei, mai ales ca aceasta propunere a fost primita excelent de catre membrii echipei.
 • Reporterul : Cum v-ati organizat ziua de munca?
  Directorul General : De regula, ziua incepea pe terasa pensiunii, cu un mic dejun  substantial, continua cu planul pentru ziua respectiva, iar programul de lucru era flexibil, la alegere, atata timp cat fiecare isi finaliza obiectivul in ziua respectiva. Astfel, unii au preferat sa-si petreaca o mare parte din timp cu laptopul langa piscina, iar altii, in casa. Dupa finalizarea lucrului, uneori calatoream in zona, Mallorca fiind o insula minunata cu multe zone pitoresti de descoperit sau pur si simplu faceam sport.
 • Reporterul : Care a fost „partea cea mai buna” a calatoriei?
  Directorul General : Nu cred ca a fost doar o singura parte cea mai buna, pur si simplu intreaga vacanta a fost minunata! Avem o echipa unita, care s-a distrat de minune in fiecare zi.
 • Reporterul : Ce ati face altfel, daca ati mai merge si alta data in acest gen de vacante?
  Directorul General : Ca sa fiu sincer, modul cum ne-am organizat si petrecut timpul  in Mallorca a fost destul de bine. Sa va explic de ce : acasa, in Germania nu am facut o planificare prea laborioasa, pur si simplu am cumparat biletele de avion, am rezervat cazarea si am inchiriat o masina la fata locului. In rest, detaliile le-am stabilit de comun acord cu echipa, la fata locului.
   Un alt aspect important a fost ca echipa s-a mobilizat foarte bine, stiind ca atunci cand trebuie sa lucreze, va lucra, iar ulterior va urma si recompensa muncii : distractia! De aceea, ne-am simtit foarte bine in perioada respectiva. Pentru aceste motive, cred ca „workation” este o oportunitate foarte buna pentru companii sa-si motiveze mai bine salariatii, sa intareasca coeziunea echipei si sa sporeasca implicit productivitatea si eficienta muncii. Deci, daca modelul tau de business iti permite, de ce sa nu acorzi o sansa „vacantelor lucrative”?!
 • Reporterul : Aveti de gand sa planificati si alte escapade acest gen pe viitor si daca da, spre ce locatii?
  Directorul General : Da, ne-am gandit ca pe viitor, o parte din echipa sa plece in Tenerife pentru surfing si munca pentru o perioada de cateva saptamani, iar dupa ce ne vom atinge toate obiectivele din 2014 vom pleca in SUA. Vom face o calatorie de-a lungul Coastei de Vest si ne vom opri  in Sillicon Valley. Deci, daca sunteti in Germania in 2014 si ati dori sa munciti pentru noi si sa calatoriti in acelasi timp, trimiteti-ne un scurt email in acest sens.

Sursa : http://www.webworktravel.com

 

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti-au fost utile, nu uita sa dai like, sa il distribui prietenilor tai si sa lasi un comentariu cu parerea ta!

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s