Cat de competitive sunt salariile romanilor in raport cu salariile din Europa Centrala si de Est ?

Posted: 12/09/2014 in Salarii
Etichete:, ,

Salarii competitive

In profida asa-zisei crize economice, care a cuprins mai mult sau mai putin anumite domenii de activitate, daca am arunca o privire peste studiul elaborat de catre compania Grafton Recruitment in ceea ce priveste nivelul salarial in Europa Centrala si de Est, pentru perioada 2013-2014, am ajunge la concluzia ca unii salariati romani sunt mai bine platiti decat omologii lor din strainatate.

Astfel, studiul a plecat de la analiza schimbarilor ce au avut pe piata fortei de munca in Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Romania, Lituania si Turcia, in urmatoarele domenii : IT-telecom, farmaceutic, sanatate, inginerie si productie, logistica si achizitii, servicii bancare si financiare, contabilitate si asigurari, vanzari si marketing, resurse umane si administratie, call-centers, centre de servicii partajate si BPO, constructii si proprietati.

Potrivit studiului, cele mai bine platite locuri de munca in Romania sunt in domeniul ingineriei si producţie (cu un maxim de 30.000 de euro/an), servicii bancare si financiare (67.000 euro/an), contabilitate si asigurari (108.000 euro/an), salariile fiind comparabile cu cele din Cehia, Ungaria sau Turcia.

In ultimii ani, piata muncii este intr-o continua schimbare. Informatiile oferite de cercetarea noastra cu privire la evolutia salariilor din diverse domenii de activitate din Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est reprezinta fundatia in baza careia analizam si selectam cei mai buni candidati pentru clientii nostri„, a declarat Robert Kicsi, country manager Grafton Recruitment Romania.

1) Domeniul ingineriei si productieiRomania se afla pe primul loc, in conditiile in care un inginer automatist are cel mai mare salariu din Europa Centrala si de Est (30.000 de euro pe an), in comparatie cu Turcia – 26.000 de euro si Cehia – 24.000 euro anual;

2) Domeniul bancar – desi peste tot in Europa, bancile au fost supuse deja unui proces de restructurare si de reducere a costurilor, Romania are cel mai bine platit „settlements manager” (67.000 de euro/ an), fiind indeaproape urmata de Ungaria cu 60.000 euro si Slovacia cu 36.000 de euro;

3) Domeniul contabil si cel al asigurarilor – a fost relativ stabil in 2013, neinregistrandu-se o crestere a salariilor. Astfel, Romania se claseaza pe locul 2 cu un salariu platit unui director finaniciar, de 108.000 de euro/an, pe locul intai aflandu-se Polonia cu 145.960 de euro pe an.

4) Domeniul IT – in conditiile in care salariile din domeniul IT au crescut cu 5-10% in toate tarile din Europa Centrala si de Est, in Romania, salariile au crescut cu 8%. Astfel, un director IT roman castiga un salariu de maximum 53.000 de euro/an, clasandu-se pe locul 5 din cele 7 tari mentionate. Cel mai bine platit director de IT se afla in Turcia, avand un salariu de 70.400 de euro/an.

5) Domeniul call-centers – a avut loc o crestere surprinzatoare in toata Europa Centrala si de Est. Astfel, un manager de call center castiga 60.000 de euro/an in Ungaria, 36.000 de euro/an in Turcia, 34.060 euro/an in Lituania, iar in Romania – 23.000 de euro/an.

6) Marketingul – a fost unul dintre primele sectoare care au suferit reduceri de costuri din cauza crizei economice. Astfel, au scazut si salariile directorilor de marketing, dupa cum urmeaza : un director de vanzari si marketing din Turcia are un salariu de 114.000 de euro/an, fiind urmat de cel din Polonia cu 101.900 de euro si la mai mare distanta de cel din Cehia cu 69.400 de euro/an. In Romania, salariul unui director de vanzari si marketing poate ajunge pana la 54.600 de euro/an.

7) Sectorul logisticRomania se afla pe locul 3 din top, impartiind acelasi loc impreuna cu Slovacia (42.000 euro/an), pe locul I fiind cei din Cehia cu 48.000 de euro/ an si managerii din Turcia cu 44.000 de euro/ an.

8) Sectorul HR – un director de resurse umane cu o experienta mai mare de 10 ani in domeniu, poate castiga pe an in Polonia 81.500 de euro, in Turcia 78.000 de euro, in Cehia 72.000 de euro si in Romania – 54.600 de euro.

9) Sectorul de constructii – este inca in recesiune in Europa Centrala si de Est. Astfel, salariile sunt doar de 44.000 de euro in Turcia, 36.000 de euro in Slovacia, iar in Romania – 23.000 de euro.

Surse : http://www.mediafax.ro, http://www.grafton.ro

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti-au fost utile, nu uita sa dai like, sa il distribui prietenilor tai si sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s