Google

In mass-media romaneasca a aparut recent informatia cum ca Google ar trebui sa plateasca despagubiri in valoare de 19 milioane de dolari parintilor pentru platile efectuate fara acordul acestora, de catre copiii lor.

Din cate informeaza Mediafax, Google nu ar fi un caz singular, precursorii sai la fel de celebrii fiind Apple si Amazon. Astfel, Apple si-a dat acordul in ianuarie 2014 pentru plata de daune in valoare de 32,5 milioane de dolari, iar Amazon, la randul sau, este in proces cu Comisia pentru Comert americana.

Ceea ce este interesant de remarcat in aceste cazuri e ca aceste companii celebre beneficiaza, de regula, de serviciile unor Case de Avocatura la fel de celebre, astfel incat asemenea „mici erori/detalii” ca obtinerea prealabila a acordului scris al parintilor nu avea cum sa le scape…si atunci te poti intreba retoric : o suspiciune de inselaciune, cumva? si raspunsul implicit : justitia a dovedit „nevinovatia” acestora, prin incuviintarea platii de daune catre victime!

Pe de alta parte, este cunoscut faptul, ca atunci cand cineva se uita la TV sau joaca jocuri pe PC, creierul lui intra automat in zona de unde Alpha, o zona specifica hipnozei sau transei auto-induse care deschide portile subconstientului spre manipulare (mai multe detalii de exemplu despre efectele TV asupra copiilor – principii aplicabile si Internetului – puteti gasi si aici : http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/stiinte-sociale/revrajirea-lumii-sau-de-ce-nu-mai-vrem-sa-ne-desprindem-de-televizor-204653.html – fiind vorba despre cartea „Revrajirea lumii sau de ce nu mai vrem sa ne desprindem de televizor”, o carte scrisa de renumitul bioetician Virgiliu Gheorghe, un cercetator neobosit in domeniul televiunii, tehnicii si manipularii in general)

Iata alte elemente suplimentare : aplicatiile folosite de catre copii pe Google Play se bazau pe acumularea de bani virtuali, castiguri virtuale care ii ajutau pe acestia sa avanseze sau sa treaca de anumite nivele de joc, punctele acumulate fiind intre 99 centi si 200 USD. Astfel, in mintea copiilor se crea o confuzie intre cumparaturile efectuate cu banii virtuali si cele efectuate cu bani reali, ca sa nu mai vorbim de lipsa/discernamantul diminuat al acestora.

De exemplu, una dintre aplicatii se referea la cumpararea de mancare virtuala pentru pestii din jocul respectiv, cu bani reali!

Alt exemplu se refera la reclamatia unui parinte, care s-a plans ca a fost sigur ca a fost jefuit de banii din cont de catre hackeri, pana cand a avut inspiratia sa-si intrebe propriul copil daca a cumparat ceva „mai deosebit” in zilele respective, iar copilul a recunoscut ca a facut cumparaturi in timp ce se juca jocul lui favorit, „Tiny Monsters”!

In 2011 cand Google a introdus acest tip de aplicatii in Google Play, nu se solicita nici macar o parola prealabila sau vreun click de acord dupa citirea unor instructiuni, mentionarea unei varste minime sau orice alte masuri de siguranta pentru evitarea cazurilor de acest gen. Mai mult, oricine putea da un simplu click pe reclamele instant cu care erau invadate non-stop acest tip de aplicatii („pop-up boxes”).

In 2012, in urma unor reclamatii ale parintilor, Google a inserat in reclamele instant („pop-up boxes”) o solicitare a parolei detinatorului contului inainte de efectuarea platii, insa fara ale detalii privind plata sau cuantumul sumei de platit. In plus, Google nu si-a informat clientii despre faptul ca in momentul in care se introducea parola se deschidea automat o alta fereastra (pe timp de 30 minute) in care parola nu mai era necesara, permitand copiilor sa efectueze achizitii nelimitate pe aceasta durata de timp.

Urmare a acestui mecanism, o serie de plangeri au fost inregistrate la Google de catre parintii copiilor care cheltuisera sute de dolari din banii familiei, fara acordul acestora, adaugand faptul ca au fost efectuate achizitii de produse virtuale, cu bani reali.

Salariatii Google au declarat la proces ca acest mecanism este calificat ca „friendly fraud”/”family fraud”, deci un fel de frauda „prieteneasca”/”de familie” (o traducere aproximativa a terminologiei specifice din engleza), referiindu-se la tranzactiile reale cu bani reali efectuate de catre copii…

Intr-un final, Google a fost obligat de catre instanta sa restituie banii incasati fara justa cauza si implicit sa-si modifice procedura de efectuare a platilor, prin inserarea solicitarii acordului expres, informat al clientilor/parintilor celor care au sub 18 ani, anterior efectuarii platilor. Totodata, Google este obligat, sa-si contacteze toti clientii care au plasat comenzi online in Google Play, in termen de 15 zile de la plasarea comenzii, pentru a-i informa de procesul restituirii banilor pentru tranzactii neautorizate. De asemenea, Google trebuie sa restituie banii prompt, la solicitarea detinatorului contului, pentru evitarea pe viitor a acestui tip de fraude.

Ce parere aveti despre  acest caz?

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti-au fost utile, nu uita sa dai like, sa il distribui prietenilor tai si sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s