1,174 pensionari la 1 salariat!

Posted: 02/09/2014 in Diverse
Etichete:, , , ,

Pensionari

Conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, la sfarsitul lunii aprilie 2014, numarul total al pensionarilor era de aprox.5.200.000 persoane, in timp ce numarul total al salariatilor era de aprox.4.500.000 persoane, fiind deci aprox.2 pensionari/1 salariat. 

Pensia media a pensionarilor a fost de 845 lei.

Citind comentariile oamenilor referitor la aceasta statistica, parerile sunt impartite : unii spun ca nu e drept ca salariatii sa tina in spate atatia pensionari, iar altii invoca faptul ca si pensionarii au dreptul la viata decenta, dupa o viata de munca.

Ceea ce mi s-a parut mie insa ca nu se intelege e faptul ca cea mai mare parte din pensionari (exceptiile sunt cei care au asa-zisele „pensii nesimtite”) toata viata si-au platit contributiile la CAS, deci practic statul le restituie o parte din banii platiti de catre acestia cat timp au fost salariati. In aceste conditii, pensionarii respectivi nu sunt o povara pentru salariati, ci sunt oameni care au muncit pentru pensia respectiva.

Pe de alta parte, tot statistic, poporul roman imbatraneste si se reduce ca numar de la an la an, in ultimii 25 de ani rata natalitatii fiind redusa la jumatate (scaderea este cu 5000 de persoane/luna).

De asemenea, sociologii estimeaza ca pana in anul 2050 populatia Romaniei se va reduce la 16 mil.de persoane, Romania fiind pe antepenultimul loc la nivel mondial in privinta natalitatii. Cauzele acestui fenomen sunt evidentiate de sociologul Bogdan Voicu : „Scaderea natalitatii la noi in tara nu este determinata de faptul ca romancele nu au bani. De regula, in tarile sarace natalitatea este destul de crescuta. In Romania, acest lucru a fost determinat de faptul ca a crescut varsta la care romanii aleg sa se casatorească. In prezent, a avea un copil nu mai reprezinta un ideal in randul romanilor. Acestia viseaza sa aiba job-uri de top, sa calatoreasca. Acest lucru nu este de condamnat pentru ca reprezinta evolutia normala a unei tari aflate in dezvoltare”.

Printre cauze ar mai fi de mentionat faptul ca dupa 1989 a fost legalizat avortul (fiind ucis un copil la fiecare 3 minute), plecarea multor tineri cu varsta medie intre 20-45 ani pentru a lucra in strainatate, cresterea varstei la care cuplurile se decid sa aiba 1 copil, mortalitatea mai ridicata decat natalitatea, cresterea nivelului de educatie si de independenta financiara al femeilor si dorinta de evolutie in cariera, cresterea nivelului de confort, goana dupa tot mai multe bunuri si servicii, etc.

Faptul ca natalitatea din tara noastra este identica cu cea din tari dezvoltate ca Germania, Austria ori Italia, arata ca nu nivelul de trai este factor determinant major, atata timp cat in tarile sarace din Africa sau India exista explozie demografica”, precizeaza directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane.

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti-au fost utile, nu uita sa dai like, sa il distribui prietenilor tai si sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s