Ati permite accesul angajatorilor la datele personale stocate de retelele de socializare?

Posted: 31/08/2014 in Diverse
Etichete:, ,

Retele de socializare

Raportul ‘The future of work: A journey to 2022’ realizat de catre Pricewaterhousecoopers demonstreaza ca aproape o treime dintre angajati este de acord cu accesul angajatorilor la datele personale stocate in profilurile de social media.

La fel ca si retailerii si companiile de publicitate care utilizeaza baze de date personale in vederea personalizarii ofertelor, angajatorii intentioneaza ca pe viitor sa foloseasca datele personale ale salariatilor, la modul oficial, doar in vederea analizarii factorilor care ar imbunatati conditiile de munca ale salariatilor, sa inteleaga mai bine ce ii motiveaza sau factorii care ar determina schimbarea locului de munca.

PwC anticipeaza ca aceasta modalitate de monitorizare a datelor personale ale angajatilor va deveni din ce in ce mai  folosita de companii in urmatorii 10 ani ca urmare a intrarii pe piata muncii a Generatiei Y (cei nascuti intre 1980 si 2000) – avand in vedere ca, pana in 2020, aceasta generatie va alcatui jumatate din forta de munca globala, ceea ce va schimba perceptia generala in privinta utilizarii tehnologiei informatiei si a datelor personale. Generatia Y  este mult mai deschisa in privinta accesului angajatorilor la datele lor personale, 36% dintre cei chestionati declarand ca ar fi dispusi sa-si dea acordul pentru folosirea acestor date.

Intocmai precum retailerii si firmele de publicitate folosesc datele consumatorilor, monitorizand activitatile acestora online si conturile de social media pentru a personaliza experienta de consum, companiile ar putea incepe in curand sa utilizeze datele personale ale angajatilor (cu permisiunea acestora) pentru a personaliza si anticipa aspectele legate de performanta salariatilor si retentia fortei de munca. Acest tip de analiza de date ar putea include si monitorizarea in timp real a sanatatii angajatilor, cu sfaturi proactive privind mentinerea si imbunatatirea sanatatii pentru a reduce zilele de concediu medical. Studiile noastre releva faptul ca angajatii sunt mai deschisi in a-si comunica datele personale decat se anticipa. Angajatii care fac parte din Generatia Y sunt cei mai deschisi in a permite accesul angajatorilor lor la datele personale, ceea ce inseamna ca monitorizarea de acest tip ar putea deveni rutina in urmatorii ani. Echipele de resurse umane se pregatesc deja pentru aceste schimbari si folosesc din ce in ce mai mult analiza de date pentru a gasi atat oportunitatile de retentie cat si problemele legate de performanta. Provocarea cea mai mare pentru specialistii in resurse umane va fi de a convinge angajatii ca beneficiile vor fi pe masura pretului platit prin oferirea accesului si monitorizarea datelor lor personale”, a declarat Horatiu Cocheci, liderul echipei de Servicii de Consultanta pentru Resurse Umane, PwC Romania.

 Studiul PwC mai releva totodata faptul ca mai mult de jumatate (64%) din cei chestionati sunt pregatiti sa fie disponibili in orice moment prin intermediul noilor  tehnologii, in schimbul unui loc de munca sigur.

Tehnologia informatiei va continua sa transforme modul in care lucram in urmatorii 10 ani. In timp ce pentru o mare parte dintre angajati aceste schimbari vor fi binevenite, companiile trebuie sa fie constiente de potentialul perturbator asupra vietii angajatilor lor. Managerii vor trebui sa dezvolte o cultura organizationala in care tehnologia sa functioneze in avantajul tuturor angajatilor. Acest lucru nu inseamna crearea de orare in care sistemele sa fie oprite, ci dezvoltarea unei culturi organizationale in cadrul careia oamenii sa poate folosi tehnologia pentru a-si imbunatatii viata, dar si sa aiba control asupra timpului in care isi doresc acest lucru”, conchide Horatiu Cocheci.

Din cate rezulta de mai sus, informatia prezentata este in acord cu planurile de monitorizare globala, ingerintele in viata/timpul personal fiind din ce in ce mai mari…in schimbul unui asa-zis loc de munca stabil…o iluzie colectiva, ai putea spune…

Voi, ce parere aveti?

Daca ti-a placut articolul sau informatiile ti-au fost utile, nu uita te rog sa dai like, sa il distribui prietenilor tai si sa lasi un comentariu cu parerea ta!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s