Asistarea salariatilor de catre avocati in cursul cercetarii disciplinare

Posted: 20/07/2014 in Concediere
Etichete:, ,

Avocat

Ultima modificare a Codului Muncii (Legea nr.77/2014), aplicabila din 29.06.2014, prevede dreptul salariatului de a fi asistat de catre un avocat pe parcursul cercetarilor disciplinare. Comparativ cu prevederea anterioara cand salariatul era obligat sa fie membru de sindicat pentru a fi asistat, la cerere, de catre un reprezentant al sindicatului, noua prevedere extinde drepturile salariatului la asistenta avocatilor, chiar daca slariatul este sau nu membru de sindicat. Practic, a fost corelata aceasta prevedere legala cu prevederile din Legea avocaturii nr.51/1995 in baza careia exista dreptul oricarui cetatean de a fi asistat de avocat, in conditiile legii.

Avocatul va putea asista deci salariatul pe parcursul cercetarilor disciplinare initiate pentru aplicarea tuturor sanctiunilor disciplinare (respectiv a avertismentului scris;a retrogradarii din funcţie, cu acordarea salariului corespunzator funcţiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile; a reducerii salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;a reducerii salariului de baza şi/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;a desfacerii disciplinare a contractului individual de munca), cu exceptia avertismentului scris.
Neprezentarea salariatului la convocarea efectuata in vederea cercetarii disciplinare da dreptul angajatorului sa sanctioneze salariatul, fara cercetare prealabila.
Acum, se pune intrebarea, daca te afli intr-una din situatiile nefericite descrise mai sus, ce poti sa faci? sa apelezi la reprezentantul sindical (daca exista sindicat in compania ta – conform legii, companiile ce au sub 20 de salariati nu au sindicat), care, de cele mai multe ori nu are pregatire juridica (iar angajatorul poate avea consilier juridic/avocat, deci din start raport de forte disproportionat) si teoretic ar putea fi supus presiunilor angajatorului, fiind salariat ca si tine sau sa apelezi la un avocat, specialist in drept, ales de tine in functie de bugetul disponibil, avocat care nu poate fi supus nici unei presiuni din partea angajatorului si care te poate sfatui inclusiv ce sa semnezi si ce nu, evitand un proces, care ar implica costuri suplimentare.Alegerea iti apartine!

***Nota:
Legea nr. 77/2014 pentru modificarea alin.(4) al art.251 din Codul Muncii, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 470, din 26 iunie 2014, prevede urmatoarele: „In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este”.

Vezi aici Codul Muncii actualizat (incluzand modificarile aduse de Legea 77/2014)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s